canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Cavansir Qalasi

Ölkemizin qedim tarixe malik yaşayış menteqeleri arasında İsmayıllı rayonu xüsusile seçilir. Bu mekan turizm potensialına göre de ferqlidir. Bele meskenlerden biri de rayon merkezinden 4 kilometr şimalda yerleşen Talıstan kendidir. Tanrının heç neyi esirgemediyi yurd yerimiz gözel tebieti, saf bulaqları, bir sözle, benzersiz flora ve faunası ile hemişe görenlerin gözünü qamaşdırıb. Bu meziyyetlerine göre de hemişe yaradıcı insanların ilham menbeyi olub.

Şairler Talıstan kendinin gözelliyini ilhamla terennüm etmişler. Tesadüfi deyil ki, böyük şairimiz Semed Vurğun üç defe Talıstan kendinde olmuşdur. Onun kende gelişi ile elaqedar maraqlı xatireler var. Hemin xatireleri öten esrin 70-ci illerinde kend mektebinde dil-edebiyyat müellimi işlemiş Nazir Qasımov toplamış ve rayonda çıxan "Zehmetkeş” qezetinde derc etdirmişdir. S.Vurğun 1939-cu ilde Talıstan kendinde qonaq olarken yaradıcılığının evezsiz incilerinden olan "Talıstan” poemasını yazmışdır.


Göyde fanar kimi işıq saçır ay,

Buludlar açılır örtülür lay-lay:

"Ay eller!” deyirem üreyimde men,

Ömür cavanlaşır eller demekden.

Ormanlar içinde durur Talıstan,

Ona bir baxışdan vurulur insan.


Talıstan kendinin nadir incilerinden biri de Cavanşir qalasıdır. Qafqaz Albaniyası dövrüne aid olan Cavanşir qalasının teqriben VII esrde tikildiyi ehtimal olunur. Qala Talıstan kendinden 4 kilometr şimalda, Ağçayın sahilindedir. O, esas hisse ve İç qaladan ibaretdir. Esas hissenin cenub divarlarının hündürlüyü 10 metrden çoxdur. Düzgün olmayan çoxbucaqlıya benzer İç qala dağın en hündür yerinde tikilmişdir. Şimal qurtaracağında eni 2 metr, uzunluğu ise 50 metr olan divar-çıxıntı var. Divar silindirvari bürcle tamamlanır. Qalanın adı Alban (Qafqaz) hökmdarı Cavanşirle bağlıdır. Sahesi 1,5 hektardan, xarici divarlarının uzunluğu ise 600 metrden artıqdır.

Qalanın şimal qurtaracağında baş müşahide menteqesi yerleşir. Oradan "Senger yeri” ve ümumiyyetle qalaya gelen yollar aydın görünür. Qalanın şimal-şerq


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Tarixi abidələr
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7524 / 459