canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yusif Kuseyir Oglu Turbesi

Azerbaycanın medeniyyet merkezlerinden biri olan Naxçıvan esrler boyu zengin irsimizi qoruyub yaşadan, Şerq memarlığının möhteşemliyini, türk-islam medeniyyeti nümunelerini özünde eks etdiren tarixi abideleri ile zengindir. Bele abidelerden biri de tarixi sekkiz esr bundan evvele söykenen, Ecemi qüdretinin ilk behresi olan Yusif Küseyir oğlu türbesidir.
Türbenin ikiqat günbez quruluşu zemanemize qeder ilkin şeklini mühafize eden ve bu günümüze gelib çatan yegane günbeztipli abide nümunesidir.
AZERTAC xeber verir ki, AMEA Naxçıvan Bölmesi Tarix, Etnoqrafiya ve Arxeologiya İnstitutunun direktoru, AMEA-nın müxbir üzvü Fexreddin Seferli abide ile bağlı melumat verib. Bildirib ki, Naxçıvan-Marağa memarlıq mektebinin ve ümumilikde, Azerbaycan memarlığının en böyük nümayendelerinden biri olan memar Ecemi Naxçıvaninin eseri olan bu abide 1162-ci ilde tikilib. Bu haqda melumat günbezin yuxarı sethinde yerleşen kitabede qeyd olunub. Abide yeraltı serdabadan ve yerüstü qüllevarı hisseden ibaretdir. Serdaba yer altına salındığından türbe bayırdan birqatlı qülle kimi görünür. Abidenin yerüstü hissesi daxilden ve xaricden sekkizbucaqlı formasındadır.
Türbenin qüllesi iç ve bayır taxçalarla işlendiyinden qalın dayaqlar şeklinde olan künc hisseler qefes quruluşuna benzeyen konstruktiv sistem yaradır. Bele quruluş abidenin bayır görünüşünün vizual dayanıqlılığını güclendirir. Başlıca mesele ise künclerin konstruktiv möhkemliyi hesabına ara divarları o qeder de qalın olmayan tikilinin uzunömürlülüyünün temin edilmesidir. Yüksek mühendis hellinin neticesidir ki, Yusif Küseyir oğlu türbesi Azerbaycanın qüllevarı türbeleri sırasında üst piramidal örtüyü 800 ilden artıq bir müddetde salamat qalan yegane abidedir.
Türbenin bütün sekkiz sethi müxtelifşekilli hendesi ornamentlerle bezedilib. Bu ornamentler bişmiş kiçik kerpiclerden quraşdırılıb, sonra gec mehlulu ile tavalar şeklinde birleşdirilerek sethlerin üzerinde möhkemlendirilib. Bunu da qeyd etmek isterdik ki, Yusif Küseyir oğlu


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Tarixi abidələr
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 596