canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Azerbaycanın iqtisadi-coğrafi mövqeyi

Azerbaycanda 66 rayon, 70 şeher, 192 şeher tipli qesebe, 4242 kend var. Son illerde Azerbaycanda Xızı, Qobustan, Siyezen, Samux, Sederek, Ağstafa, Kengerli rayonları yaradılıb. Erazimizin 65%-nin iqlimi subtropik, 33%-ininki ise mülayimdir. Azerbaycanda qışın mülayim keçmesi - ehalinin yanacağa ve isti paltara çekilen xerclerini azaldır, ilboyu mal-qaranın tebii otlarla qidalanmasına, ilde iki defe mehsul götürmeye imkan verir. Azerbaycan Ermenistandan başqa diger 4 qonşu ölke ile ve Iran erazisinden keçmekle Naxçıvanla iqtisadi elaqeler yaradır.
Azerbaycanın xeritesi
Avropa ve Asiya ölkelerine gönderilen yüklerin xeyli hissesi Bakı-Türkmenbaşı gemi-bere xetti ile daşınır. Xezer denizindeki Azerbaycan gemileri Volqa-Don ve Volqa-Baltik kanalları vasitesile dünya okeanına çıxır. «Böyül Ipek yolunun» - Avrasiya (Transqafqaz) neqliyyat dehlizinin-berpası, Xezer hövzesinde dünyanın iri neft rayonunun keşfi ve s. ile bağlı Azerbaysanın geosiyasi mövqeyinin ehemiyyeti artmışdır. Yaxın vaxtlarda Rusiya ve Iran demir yollarının Azerbaycan erazisi vasitesile birleşdirileceyi gözlenilir. Bu meqsedle Iran erazisinden Astara şeherine qeder demir yol xetti çekilimelidir. Eyni zamanda Iran demir yol xetleri Pakistan ve Hindistan demir yolları ile birleşdirilecek. Neticede Azerbaycan Avropa ile Asiyanı bir-biri ile birleşdiren neqliyyat dehlizi-koridoru olacaq. Lakin dünya okeanına birbaşa çıxışın olmaması, Ermenistanla qonşuluq teserrüfatın inkişafına menfi tesir gösterir.

Tebii şerait dedikde etraf mühitin xasselerinin cemi- erazinin coğrafi mövqeyi, relyefi, iqlimi, daxili suları, torpaq-bitki örtüyü, heyvanat alemi ve tebii ehtiyatları başa düşülür. Tebii şerait kend teserrüfatına, faydalı qazıntı yataqlarının menimsenilmesine ve neqliyyata daha çox tesir gösterir. Azerbaycanın tebii şeraiti elverişlidir. Lakin bezi eraziler - Böyük ve Kiçik Qafqazın dağlıq relyefi, Qobustanın, Ceyrancölün quraq iqlimi ve susuzluğu bu erazilerin menimsenilmesini


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Coğrafiyamız
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 752