canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Sirvansahlar Sarayi

Bakının tarixi tikilileri arasında mühüm yer tutan Şirvanşahlar sarayı XV esrde Şirvanşah I Xelilullah (hakimiyyet illeri 1417-1462) terefinden tikilib. İçeri şeherde yerleşen bu saray kompleksi Yaxın Şerqin en görkemli memarlıq abidelerinden biri sayılır.

Komplekse daxil olan esas bina - saray tikililer içerisinde en qedimidir. Tarixçilerin fikrince onun tikintisi 10 ile yaxın müddet erzinde başa gelib. Komplekse saraydan başqa Divanxana, Kеyqubаd mescidi, Seyid Yehya Bakuvinin türbesi, Murad darvazası (Şerq portalı), Saray mesсidi, türbe, hamam ve ovdan (su anbarı) daxildir.

Türbe, saray ve mesсid eyni tikinti materialından tikilib ve onların hörgü üslubu da eynidir. Saray binasının özünde heç bir yazılı qeyd olmadığından onun tikilme tarixi komplekse daxil olan diger abidelerin üzerindeki kitabelere göre müeyyen edilir. Onlardan ikisi - şah mesçidinin minaresindeki ve türbedeki kitabeler müasir dövrümüze qeder gelib çatıb. Her iki kitabede bu binaların tikilmesini emr eden Şirvanın şahı I Xelilullahın adı keçir.

XV esrde Şirvanşahlar dövletinin paytaxtı Ön Şerqin iri şeherlerinden biri olan Şamaxı idi. Şirvanşahların sarayı da ilk olaraq burada yerleşirdi. Sonradan bezi siyasi mülahizelere göre şirvanşah I Xelilullah dövletin merkezini Bakı şeherine köçürür.

Saray ve komplekse daxil olan binaların yerleşdiyi erazi müxtelif hündürlükde yerleşen üç heyete bölünür. Sarayın özü ise birinci heyetde yerleşir. Dövlet terefinden mühafize olunan Şirvanşahlar sarayı – kompleksi 1964-cü ilden muzey-qoruq statusu alıb.

Muzeyin eksponatları içerisinde bezek eşyaları, arxeoloji tapıntılar, saxsı qablar, müxtelif resmler, milli geyimler ve XVIII-XX esrlere aid olan çoxlu sayda meişet avadanlığı sergilenir. Qonaq zalında İçerişeherin maketi yerleşdirilib. Maraqlıdır ki, İçerişeherin 32 abidesinden 4-ü beynelxalq, 28-i ise ölke ehemiyyetli abideler sırasına daxil edilib.

2000-ci ilde UNESCO terefinden İçerişeher (Azerbaycanın paytaxtında yerleşen qedim


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Tarixi abidələr
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7525 / 1034