canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yusif ibn Ebu Sac (?-928)

Yusif ibn Ebu Sac (?-928)

Azerbaycandakı Saciler sülalesi hakimleri içerisinde en görkemlisi.

Yusif ibn Ebu Sac Azerbaycandakı Saciler sülalesi hakimleri içerisinde en görkemlisi olub, uzun müddet hakimiyyetde qalmışdır. Yusifin fealiyyeti de sülalenin başqa hakimlerine nisbeten çox maraqlı ve mürekkebdir. Sacoğlu Yusifin genclik illeri İslam dünyasının müqeddes şeheri olan Mekkede keçib. Çünki atası Ebu Sac Divdad Teberinin yazdığına göre, hele h.242 (856) ve ya h.244 (858)-cü illerde xelife Mütevekkil terefinden Mekke yolunun reisi teyin edilmişdi. Gösterdiyi xidmetlerine göre xelife h.251 (865)-ci ilde Ebu Sacı beş dest fexri libasla mükafatlandırmışdı. Yusif ibn Ebu Sacın qardaşı Mehemmed ibn Ebu Sac Afşin 889-cı ilde xelife terefinden Azerbaycan ve Ermeniyyenin valisi teyin edilmişdi. Lakin onun hakimiyyeti uzun sürmür. O, h.288 (900-901)-ci ilde Azerbaycanda yayılan taun xesteliyinden ölür.

896-cı ilde qardaşların güclenmesinden istifade eden xelife Sacoğlu Yusifi Samire şeherindeki türk qvardiyasının üsyanını yatırtmaq üçün Bağdada devet etdi. Öz soydaşlarına qarşı vuruşmaqdan imtina eden Sacoğlu Yusif Azerbaycandan Bağdada xelife Mötezid üçün xerac aparan karvanın qarşısını kesmiş, "Azerbaycanın varidatı Azerbaycanda qalmalıdır" prinsipi ile davranaraq, bütün var-dövleti Marağadakı xezineye tehvil vermişdi. Qardaşının ölümünden sonra h.288-ci ilin Ramazan ayında (901-ci ilin avqust ayında) Yusif kiçik bir qoşun destesi ile Azerbaycan erazisine, qardaşı oğlu Divdadın üzerine hücum edir. Atasının bütün qoşunları Divdadın terefinde olmasına baxmayaraq, Yusif onu meğlub edir. Divdadın qoşunları dağılır ve Yusifin onunla qalmaq teklifini redd ederek, kiçik bir deste ile Bağdada gedir. Belelikle, sülale üzvleri arasında geden mübarizeden sonra, Azerbaycan hakimliyine Yusif ibn Ebu Sac keçir.

Yusif ibn Ebu Sac Azerbaycanda hakimiyyet başına keçdiyi zaman Ermeniyye hakimi Sumbat hediyyeler göndererek ona tabe olduğunu bildirmişdi. İohannes


[1] 2 3 ... 14 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Tarixi şəxsiyyətlər
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 760