canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Benovse oyunu

Benövşe — Azerbaycanda esasen bayramlarda ve diger el şenliklerinde gencler ve uşaqlar arasında geniş yayılmış qedim uşaq oyunu növüdür.


Benövşe oyunu
Ümumi melumat
Yaz feslinin gelişi ile elaqedar uşaqların, cavanların heyatında yeni bir gün başlayır – "Benövşe günü". Üz tuturlar benövşe etirli dağ eteklerine, derelere, güney yamaclarına, bulaqların yan-yöresine, minbir hevesle gül-çiçek toplayırlar. Qız-gelinler tellerinin uclarına benövşe düzer, yaxalarına benövşe taxar, saçlarına minbir rengli, minbir etirli çiçeklerden çeleng hörürler. Benövşeden deste tutub "yaz nübarı"dır, – deye ana ve bacılarına, qohum-qonşuya paylayar, nişanlı qızları sevindirer, şenlik eder, mahnı oxuyarlar:

Boynu bükük benövşem,
Könlü sökük benövşem.
Qar üstünden boylanan,
A derdlere haylanan,
Yaz etirli benövşem!
Yaz etirli benövşem!

Bu zaman yaz çiçeyi benövşenin adından götürülen sözlü-neğmeli "Benövşe" oyunu oynayarlar.

Novruz bayramında da "Benövşe" oyunu oynamaq adetdir. Benövşe oyunu zamanı gencler iki desteye ayrılır ve bir deste o biri desteye müraciet ederek deyir: Benövşe, sizden bize kim düşe?

Oyunun qaydaları
Bu oyun uşaqlar arasında iki gruba ayrılarak oynana oyundur bir gruptan diğer gruba bir kişi qoşaraq gelir el ele tutan diğer grubun en zayıf yerinden geçmeye çalışıyor. Grupu delip geçerse o grupda bir kişiyi alır götürür kendi grubuna (kendinin yardığı ellerden birinin elinden tutar yanlız) Bu şekilde devam eder grubu yaramayancaya ve ya grubu bitirinceye kadar.

Grubu yaramazsa o grupda kalır. Ve diğer grub devam eder aynı şekilde. A ve B grupları A benövşe B bende düşe A bizden size kim düşe B adı güzel özü güzel Ali Ali A grubundan B grubuna hızla gelerek grupda el ele tutan şahısları yarmaya çalışır. Başarısız olan grup azalmaya devam eder sonda 1 kişi kalırsa zaten oyun biter ve kaybederler.

I
Bir neçe uşaq cem olub sanama yolu ile iki usta(başçı, destebaşı ve ya molla) seçirler. Sonra ustalar (başçı, destebaşı ve ya molla) teyin


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7524 / 376