canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Çileme oyunu

Çileme - Azerbaycanda en çox yazqabağı (bayramqabağı) günlerde, elece de diger fesillerde esasen uşaq ve gencler arasında geniş şekilde oynanılan qedim uşaq oyunlarından biridir.

Ümumi melumat
Bu oyunu esasen oyunçuların sayı çox olduğu hallarda uşaqlar destelere bölünerek oynayırlar. Lakin oyunçular yetersay olmadıqda uşaqlar bu oyunu destelere bölünmeden, sanama üsulu ile öz aralarında da keçirilir. Hetta kiçik yaşlı uşaqlar bu oyunu iki uşaq aralarında növbe ile topu çilemekle oynayırlar. Hele indiki müasir toplar istehsal olunmadığı bir dövrde bu meqsedle at ve iri buynuzlu heyvanların xırda tükünden (yunundan) kos (top) hazırlayardılar.

Oyunun qaydaları

Çileme oyunu
Evvelce destebaşılar seçilir. Destebaşı iki cür teyin olunur: ya onları oyunçular özleri seçirler, ya da ümumin razılığı ile (oyunda ve uşaqlar arasında müeyyen keyfiyyetleri ferqlenenleri), çox hallarda ise (eger oyunçular bir-birini tanımırlarsa) püşk ve ya sanama üsulu ile seçirler. Destelere bölünerek oynanılan bu oyunu başlamaq üçün halay yolu ile uşaqlar destelere bölünürler.

Oyuna başlamazdan evvel desteler bir-birinden 3-4 metr aralı dayanır. Sanama yolu ile destelerden biri oyuna başlayır. Oyuna başlayacaq destenin bir üzvü desteler arasında, tam ortada dayanır. Sağ elinde tutduğu topu azca yuxarı ataraq növbe ile sağ ve sol ayaqlarında top yere düşene qeder çileyir. Eger top yere düşerse hemin deste estafeti diger desteye verir. Oyun belece davam edir. Hansı destenin oyunçusu daha çox top çileyerse o deste hesabda irelide olar.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 757