canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Çömçebaşı bezeme oyunu

Çömçebaşı bezeme - Azerbaycanda en çox yazqabağı (bayramqabağı) günlerde, elece de diger vaxtlarda, esasen uşaq ve gencler arasında, geniş şekilde oynanılan qedim oyunlarından biridir.

Ümumi melumat
Çömçebaşı bezeme ilaxır çerşenbelerde ve Novruz bayramları günlerinde uşaqların, yeniyetmelerin oynadıqları oyunlardan biridir.

Oyunun qaydaları
Oyun iştirakçıları sanama üsulu ile iki desteye ayrılırlar. Her destenin püşk atma yolu ile seçilmiş başçısı olur. Adi bir çömçenin başını rengli parçalarla bezeyir ve başından zınqırov asırlar. püşk atma atılır. Püşk hansı desteye düşerse, oyunu hemin deste başlayır. Növbe ile oyunçuların gözleri desmalla bağlanılır. Diger destenin oyunçusu çömçeni eline alıb çekilmiş dairenin içerisinde o teref, bu terefe qaçır. Gözübağlı zınqırov seslendireni tutmağa çalışır. Zınqırov on defe seslendirilir. Eger bu on defe de gözübağlı çömçegezdireni tuta bilmese, gözlerini açır ve ona on lopux vurulur. Eger tuta bilse, gözübağlı çömçegezdirene on defe lopux vurulur. Hem de desteler yerini deyişmeli olur. Belece oyun davam edir.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 725