canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Diredoyme oyunu

Diredöyme — Azerbaycanda esasen bayramlarda ve diger el şenliklerinde gencler ve uşaqlar arasında geniş yayılmış qedim oyun növüdür.

Ümumi melumat
Bu oyunu uşaqlarla yanaşı cavanlar da oynayırlar. "Diredöyme" oyunu Naxçıvanda "Cızıq tutması", Muğan bölgesinde "Cızıqdançıxma", Bakıda "Qayışçapdı" ("Qayışaldı"), Göyçayda "Turaoynu" ("Tuladöydü") ve s. adlarla melumdur.[1]

Oyunun quruluşu
Uşaqlar iki desteye ayrılıb, bir dairevi cizgi çekir ve qürre atırlar. Qürre hansı desteye düşse o deste mereye (daireye) girir. Uşaqlar heresi ayağının altına bir toqqa qoyur. Daireden kenarda qalanlar toqqanı götürmeye çalışırlar. Dairedekiler ise ayaqla vurur, toqqaları götürmeye yol vermirler. Dairenin içerisinde olanlar kenardakılardan birini ayaqla vursa, dairedeki uşaqlar kenara çıxır, kenardakılar daireye girirler. Kenardakı oyunçu içeridekilerden birini eli ile tutub daireden çıxara bilse, onu bir nefere hevale edib saxladır ve yiyesiz qalmış toqqanı götürmeye cehd edir. Bu zaman içeridekiler hem öz toqqalarını, hem de çöldeki yoldaşlarının toqqasını qorumalı olurlar. Yaxud eksine, içeridekiler çöldekilerden birini fendle tutub daireye salsalar, desteler yerlerini deyişmeli olurlar. Daireden kenardakı uşaqlardan biri toqqanı ele keçirse, dairenin içerisinde olan uşaqları toqqa ile vurur, ayaqları altındakı toqqaları kenara çıxarıb götürmeye çalışırlar. Hansı deste toqqaları tamam ele keçirse qelebe qazanır. Dairedekiler ayaqlarından biri cızıqdan çıxmamaq şerti ile çöldekilerden birini diger ayağı ile vurana qeder çöldekiler içeridekileri toqqa ile döyürler.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 847