canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Evcik evcik oyunu

Ümumi melumat
Unudulub aradan çıxmaqda olan bu oyunun yaranma tarixi bize melum olmasada, aile meişeti zemninde yarandığı melumdur. Bu barede deqiq fikir demek çetindir.Her halda, oyunu xüsusiyyetleri onun uzaq keşmişlere aid olduğunu gösterir. Hele Azerbaycanda XVIII ve XIX esrlerde uşaq oyuncaqları istehsal olunmadığı, yaxud da zeif istehsal olunduğu bir dövrde bu oyunu keçirmek üçün qızlar “yorğan-döşek desti” elece de başqa meişet eşyaları tikib düzeldirdiler. Çubuqlardan, düymeden (pilekden) ve kiçik parça qalıqlarından (qırıntılarından), müxtelif saplardan olduca gözel, gelincik hazırlayırdılar.

Evcik-evcik oyunu maraqlı oyunlardan biri olmaqla yanaşı, müqeddes aile meişeti merasimlerinin qalığı olub, sonradan oyuna çevrilmişdir.

Her dövrün teleblerine uyğun olaraq deyişen bu oyunun müasir ailenin meişet ve medeniyyetinde terbiyevi ehemiyyeti böyükdür.

Oyunun quruluşu
Bir neçe uşaq (esas hallarda qız uşaqları) bir yere cem olub sanama yolu ile ev yiyesi (başçı, molla ve ya aparıcı) seçirler. Yerde qalan oyunçulara ev yiyesi (başçı, molla ve ya aparıcı) terefinden müxtelif vezifeler tapşırılır. Oyun zamanı Azerbaycan xalqının aile meişetine (qonaqperverlik, ailecanlılıq ve s.) uyğun şekilde ailede baş veren hadise ve olaylar uşaqlar terefinden oyun şeklinde oynanılır (yamsılanır, icra edilir).

Oyun zamanı oyuncaqlarla yanaşı müxtelif metbex eşyalarından da istifade olunurdu.

Qeyd etmek lazımdır ki, bu oyunu esasen kiçik ve orta yaşlı uşaqlar (xüsusen de qız uşaqları) oynayırlar.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 836