canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Gizlen qaç oyunu

Gizlen qaç oyunu
Ümumi melumat
Bu oyun qedim uşaq oyunlarından biridr.

Bu oyun bezi bölgelerde "Gizdilim paç", "Gizlen paç", "Gildirimparç", Azerbaycanın cenub bölgelerinde, esasen de Cenubi Azerbaycanda "Gizdilim palanc" adlandırılsada Azerbaycanın bir çox erazilerinde esasen "Gizlen qaç" adlandırılır.[1]

Oyunun qaydaları

Meşede gizlen qaç oynayan üç uşaq
Bir deste uşaq yığışıb oyuna başlayırlar. Oyuna başlamazdan onlar daire şekili alır, yavaşca hamıdan yaşca böyük olan oyunçu uşaqları bir-bir sağdan-sola ve ya soldan-sağa barmaqla göstererek aşağıdakı sözleri deyir.

Ekdim noxud,
Çıxdı şüyüd.
Yarpağıdır
Şa-ba-lıd.

Burada "lıd" hecası hansı oyunçuya düşerse, o, püşkün şertlerine göre müeyyen olunmuş yerde (mete) gözlerini yumur, qalan oyunçular ise etrafa sepelenib müxtelif yerler de gizlenirler. Hamı gizlenenden sonra, gözünü yuman oyunçu gözlerini açıb gizlenen oyunçuları axtarmağa başlayar. Eger gizlenen oyunçulardan hansı biri axtaranın nezerini yayındırıb celd müeyyen olunan yere (meteye) elini vurarsa, o, göz yummaq işinden azad olur. Sonra o, qalan oyunçulara kömeklik meqsedi ile şerti işare ile yoldaşlarına aşağıdakı üsulla kömek ede biler:

- "Alma" desem gel, "Armud" desem qal.

Bununla da o, axtaran oyunçu durduğu yerden uzaqlaşanda, "Alma!" – deyib yoldaşlarını pusqudan çıxmağa telesdirir.

Bu qayda ile onlar bir-bir gelib hemin müeyyen olunmuş yere (meteye) ellerini toxundururlar. Eger hamı mbuna nail olarsa, axtaran oyunçu yeniden gözünü yumur. Eger bele olmazsa, onda gizlenenlerden kimse en axırda tapılarsa, o gözlerini yummalı olur. Oyun belece davam edir.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 845