canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hil hil oyunu

Hil-hil oyunu - Azerbaycanda esasen uşaq ve gencler arasında geniş yayılmış en qedim oyunlardan biridir.

Ümumi melumat
Hazırda unudulub aradan çıxmaqda olan maraqlı oyunlardan biri de hil-hildir. Hil-hil oyunu belke de müqeddes ocağı yad tesirlerinden,özgelerden qorumaq üçün icra edilen bir merasimin qalığı olub, sonradan oyuna çevrilmişdir.Bu barede deqiq fikir demek çetindir.Her halda, oyunu xüsusiyyetleri onun uzaq keşmilere aid olduğunu gösterir.

Oyunun qaydaları
Bu oyunda üç ve daha çox adam iştirak ede biler. Oyunda kiminse qelebesi şert deyil. Ancaq bu heç de o demek deyildir ki, oyunda hamı beraber veziyyetde olsun.Eksine, burada oyunçulardan daha çox çeviklik göstermezse, o daha çox "işlemeli" olacaqdır. Oyun, adeten, yazqabağı ve yaz aylarında keçirilir. Her oyunçuya bir deyenek ve 4-5 santimetrlikde bir hil(pel) lazımlıdır. Duz yerde bir çala-mere qazılır ve ağacla asanca itelemek üçün üstünden 30-40 sm uzunluğunda bir arxcıq düzeldilir. Sonra oyunçuların sayına göre hemin merenin xırda,çala("yuva") deyilen çalalar qazılır. Oyunu başlamaq üçün püşk atılır, kim götürse, oyunu o başlayır. İlk oyunçu çalanın ağzındakı hili iteleyir. Her oyunçu çalışır ki, hili mereden mümkün qeder uzağa itelesin, ondan sonrakı oyunçunun ağacı hile deymesin. Birinin ağacı hile deymeyende, o biri oyunçular onu mümkün qeder berk vurub mereden uzaqlaşdırırlar. Bu vaxt hili vurub uzaqqlaşdıran oyunçu celd gelib öz yuvasına yaxınlaşmalı ve ağacını ora diremelidir. Deyeneyi hile deymeyen oyunçu onu qabaqlayırsa, hili vurub uzaqlaşdıran hilin dalınca getmeli ve "işlemeli" olacaqdır.

Hil mereden uzaqlaşdırılır. Oyunda iştirak edenlerin hamısının deyenekleri hile deymişse, onda mereden bir addım uzaqlıqda bir cızıq çekilir ve yene de növbe ile ağaclar hile atılır.

Eger yene de netice alınmırsa, onda teze cızıq çekilir. Oyunçuların birinin ağacı hile deymeyene kimi oyun belece davam edir. Belelikle, oyunçuların biri işlemeli olur. Oyundakı gerginlig hem iştirakçılar


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 825