canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Xıy-Xıy oyunu

Ümumi melumat
Yeniyetme mektebliler, 18-27 yaşlı cavanlar, xüsusen de qızlar üçün çox celbedici oyundur. Bu oyun torpaq örtüklü düz meydançada, idman zalında, talada, müasir zamanda asfalt örtük ve daş üzlükler üzerinde keçirilir. Vesait kimi dairevi daş, qalın saxsı, yaxud kaşı parçasından, müasir zamanda ise hokkey şaybasından istifade edilir.

Her bir destenin (komandanın) terkibi 5 nefer olur. Komanda yalnız qızlardan, yalnız oğlanlardan ve qarışıq ola biler. Oyun destelerin (komandaların) sayından asılı olaraq yarışma şeklinde keçirilir. Daha doğrusu, uduzan deste (komanda) oyunu terk edir. Oyun iştirakçılarının sayı az olduqda oyun ferdi oyunçular arasında da aparıla biler.

Oyunun qaydaları
Bir deste uşaq bir yere toplaşıb oyuna başlayırlar. Bunun üçün sanama yolu ile usta (başçı, molla ve ya hakim) seçirler. Oyuna hakimin icazesi ile başlayırlar. Evvelce destebaşılar seçilir. Sonra Halay qurmaqla oyunçular iki desteye (komandaya) bölünür. Ustanın (başçı, molla ve ya hakimin) gösterişi ile oyun davam etdirilir.

Bu zaman destenin (komandanın) birinci oyunçusu daşı (şaybanı) meydançanın birinci xanasına atır ve bir ayağı üste 1, 2, 3-cü xanalara hoppanır. 4, 5-ci xanada her iki ayağını yere qoyur. Bu zaman onun sağ ayağı 5-ci xanada, sol ayağısa 4-cü xanada olur: ele etmelidir ki, merkez xett onun ayaqları arasında olsun. Ayaqlar çiyin beraberliyinde aralı qoyulur.

Oyunçu ellerini beline qoyur ve yuxarı hoppanaraq geriyıe dönür. Bundan sonra o, bir ayağını yerden üzerek yene xıy-xıy bir (bir ayağı üste) geriye qayıdır. O, birinci xanaya çatdıqda qaldırdığı ayağını yere qoymadan eyilib daşı (şaybanı) götürür ve hoppanaraq meydançadan çıxıır. Oyunçu ikinci cehdde daşı (şaybanı) ikinci xanaya ve üçüncü cehdde ise 3-cü xanaya atır. Hoppanmanı birinci cehdde olduğu kimi davam etdirir. Dördüncü cehdde oyunçu daşı (şaybanı) 6-cı xanaya atır ve 3-cü xanaya qeder xıy-xıy gedir ve ordan 4-5-ci xananın 5-ci hissesine hoppannır, dayanmadan xananın soluna ve


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839