canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Papaqaldıqaç oyunu

Oyunun qaydaları
Oyun halayla başlanır. Her terefde beraber olmaqla, bir neçe nefer iştirak edir. Futbol meydançasının yarısı qeder bir sahe iki yere bölünür, ortadan cızıq çekilir. Birinci deste cızığın bu terefinde, ikinci deste ise o terefinde durur. Papaq (ve ya bayraq) her iki terefde cızıqdan müeyyen uzaqlıqda ağacdan, direkden, yaxud divardan asılır. Uşaqlar püşk yolu ile ağ ve qırmızı bayraqdan birini seçirler. Oyuna hakimlik etmek tamaşaçılardan birine hevale olunur ve onun gösterişile oyun başlanır. Oyunda iştirak eden uşaqlar cızıq boyu üz-üze dayanırlar. Oyunçulardan biri "reqibden" qorunmaq üçün papağın ve ya bayrağın yanında keşik çekir. Qalan oyunçular ise cızıq boyu dayanan reqiblerin elinden tutub dartır, cızıqdan öz terefine keçirmeye cehd gösterirler.

Her iki terefin oyunçuları papağı (bayrağı) qaçırmaq üçün eks terefe hücum etmeye fürset axtarırlar. Futbolda olduğu kimi, burda da reqib terefin müdafieçisini ötmek gerekdir. Cızığı keçen terefin oyunçusuna el deyirse, o "vurulmuş", "esir" düşmüş hesab olunur. Yoldaşları ise celd, süretle reqib terefe qaçıb bayrağı götürmeye can atmaqla beraber, "esiri" azad etmeye, yeni yaxınlaşıb ona el vurmağa çalışırlar. Ola biler oyunçu bayrağa yaxın yerde "esir" düşsün ve xilas olunan kimi çevik bir hereketle reqiblerin bayrağını götürüb öz terefine qaçırtsın.

Hücuma keçmek, "esir" düşmek ve "esiri" azad etmek her iki terefde baş verir ve oyun get-gede gergin veziyyet alır. Her hansı terefin papağa (bayrağa) keşik çeken oyunçudan başqa bütün oyunçuları "esir" düşerse, reqib desteden hamı gelib onun hendeverine toplaşır. Papağı (bayrağı) qaçırmaq isteyirler. O, ise çalışır ki, papağı (bayrağı) vermesin, mümkün qeder onları vurub "esir" etsin. Ancaq reqibler çox olduğundan bir-birini "esirlik"den azad edirler. Axırda reqib destenin oyunçuları papağın yanında tek qalan oyunçunun etrafında dövre qururlar, aradan cızıq çekilir. Reqib deste xorla deyir:

Ay hürmüzü, hürmüzü,
Papağının içi qırmızı,
Sen


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 733