canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Şeşper-şeşper oyunu

Şeşper-şeşper - Azerbaycanda esasen yazqabağı, bayramqabağı günlerde esasen uşaq ve gencler arasında geniş şekilde oynanılan qedim oyunlardan biri.

Ümumi melumat
Şeşper-şeşper yazın evvellerinde ve payızda keçirilen uşaq oyunlarındandır. Bu oyun bezi yerlerde, esasen de Bakı kendlerinde "Şeşper-şeşper", bezi yerlerde "Şumaqeder", bezi yerlerde "Şappu", bezi yerlerde ise "Hadar-hadar" adlanır. Oyun uşaqları çevikliye alışdırır ve onlarda güc yaradır. Bu oyun belke de herbi meşq meqsedile yaranmış, sonra uşaq oynuna çevrilmişdir.

Oyunun qaydaları
Oyunda bir neçe nefer iştirak edir. Her oyunçu özü ile 50-60 sm uzunluğunda ucları yonulmuş çoxlu ağac getirir. Bu ağaclara şeşper deyilir. Böyük daire çekilir. Oyuna ilk başlayan oyunçu püşk yolu ile müeyyenleşdirilir.


Şeşper-şeşper oyunu
Oyunçu ağacların birini var gücü ile dairenin ortasında yere vurur. Ağac yere batmalıdır, ne qeder derine batsa bir o qeder yaxşıdır. Onun arxasınca o biri oyunçular eyni qayda ile ağaclarını bir-bir hemin ağacın yanına vururlar. Sonrakı oyunçular ağaclarını yere zeif batan ağacın dibine bastırmağa çalışırlar. Esas meqsed reqib oyunçuların ağaclarını yerden çıxarmaqla öz ağacını yere berk bastırmaqdır. Şeşperi yıxılmış oyunçu uduzmuş olur. Bu vaxt o, ehtiyat ağaclarını - şeşperlerini işe salır. Ehtiyatda olan ağaclar qurtaranadek oyun davam edir.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 750