canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Tapın görek oyunu

Ümumi melumat
Bu oyun bezi bölgelerde "Qelender, ay Qelender", bezen "Sual-cavab" adlandırılsada bu oyun esasen "Tapın görek" oyunu kimi teşekkül tapmışdır.

Bu oyunun da Azerbaycanın ayrı-ayrı bolgelerinde muxtelif adları ("Yengela ha, yengela", "Quşum-quşum", "Durna-durna", "Semender, ay Semender", "Yalan-palan", "Bir quşum var bu boyda" ve s.) melum idi.[1]

Oyunun qaydaları
Tapın görek oyununa hazır olan uşaqlar sanama yolu ile bir neferi oyun başçısı (usta, ya molla) seçirler. Oyun başçısı(usta, ya molla) seçilenden sonra uşaqları sıraya düzür ve bir turna başda durana(sırada birinci dayanana) vererler.

Özü ise nisbeten bir uca yere çıxıb nezerde tutduğu bir quşu, heyvanı ve yaxud da başqa bir eşyanın elametlerini ve hereketlerini uşaqlara nişan vermekle söyleyerler:

Bir quşum var buxartana,
Qelender ay, qelender.
Dimdiyi var buxartana,
Qelender ay, qelender.
Su içer buxartana,
Qelender ay, qelender.
Gözleri var buxartana,
Qelender ay, qelender.
Qanadları buxartana,
Qelender ay, qelender.
Başı menim, ayağı sizin,
İndi bunu siz tapın görek.

Evvelce uşaqlar növbe ile cavab vermelidirler. Her kes öz ağlına geleni bir şeye oxşadar ve deyer. Düz demeyen şexs turnanı yanındakına vermelidir.

Her hansı kes düz dese oyun başçısı(usta, ya molla) deyer: "palan"

O vaxt cavabı düz tapan turna ile o biri uşaqları döyer. Belece sual-cavab davam eder. Her vaxt molla deyerse ki, "yalan" uşaqlar çalışırlar ki, cavabı düz tapandan turnanı alsınlar ve ya onu tutsunlar. O da çalışar ki, qaçaraq özünü oyun başçının(ustanın, ya mollanın) yanına çatdırsın. O, başçının(ustanın, ya mollanın) yanına çatandan sonra oyunun dövrü qurtarır, oyun yeniden başlayarlar. Yox eger turnanı kimse alarsa suallara o, cavab verir.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Milli oyunlar
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7524 / 111