canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Umumi melumat

Dünyanın en qedim xalqlarından olan Azerbaycan xalqı özünün tarixi, maddi-medeniyyet abideleri, zengin edebiyyatı, inceseneti ve musiqi medeniyyeti ile haqlı olaraq fexr edir. Azerbaycan xalqının bedii tefekkür ve yaradıcılığına ölkenin gözel tebieti, iqlimi, tebii servetlerinin zenginliyi de böyük tesir göstermişdir. Ölkemizin müxtelif senet növlerinin her biri ayrı ayrılıqda uzun ve mürekkeb inkişaf yolu keçmesine baxmayaraq, birlikde vehdet teşkil ederek Azerbaycan inceseneti ve medeniyyeti haqqında tam tesevvür yaratmağa geniş imkan verir. Azerbaycan inceseneti ölkemizin tebieti kimi rengareng, dolğun ve zengindir.

Azerbaycan xalqının zengin yaradıcılıq çeşmesinde en mühüm yerlerden birini onun heyat ve meişeti, gündelik güzeranı ile bağlı olan xalq senetleri tutur. En qedim dövrlerden zemanemizedek davam eden bu senet növü xalqın geyiminden tutmuş müxtelif teserrüfat memulatı ve bezeyine qeder böyük bir saheni ehate edir.
Tebiidir ki, xalqımızın meişet xüsusiyyetleri, estetik zövgü, bir sözle milli siması, menliyi bu senet növünde özünü xüsusile parlaq şekilde büruze verecekdi. Ebes yere olmayaraq indi dünyanın en zengin muzeylerinde Azerbaycan xalq senetkarlığının bir çox gözel nümuneleri ile rastlaşmaq olur. Londonun Viktoriya ve Albert, Parisin Luvr, Vaşinqtonun Metropoliten, Vyananın, Romanın, Berlinin, İstambulun, Tehranın, Qahirenin zengin muzey kolleksiyalarına baxarken orada Tebriz, Naxçıvan, Gence, Qazax, Quba, Bakı, Şeki, Şamaxı ve Qarabağ ustalarının bacarıqlı elleri ile yaradılmış senet nümunelerini görmek olar.

Xalqımızın emeyi sayesinde yaranıb onun heyat ve meişetinde geniş istifade edilen el senetimizin böyük ve zengin bir tarixi var. Naxçıvan, Mingeçevir, Gedebey, Qazax, Gence ve s. yerlerden elde edilmiş metaldan düzeldilmiş senet eserlerinin yaşı 5000 ile yaxındır. Bu erazilerden tapılmış qab-qacaq, silah ve bezek nümuneleri tek bir tarixi fakt kimi deyil, hem de onu yaradan senetkarın ustalıq bacarığından melumat veren qiymetli


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Azərbaycan Medeniyyeti
»Milli və Mədəni irsimiz (dəyərlərimiz)
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 849