canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
MEYXANA

Meyxana Azerbaycana mexsus, zerb aletinin müşayieti ile oxunan ve ya deklamasiya edilen metrikleşdirilmiş musiqi-poetik janrdir. Esasen, Bakı kendlerinde geniş yayılmışdır.
Onu adeten iki ve daha artıq şair-müğenni müaşire şeklinde bedaheten söyleyir. Meyxana janrının özünemexsusluğu, kolorit elvanlığı daha ifadelı, derindir. Meyxanaya bu tekraredilmez görkemi veren amil - müşayietde zerb aletinin metroritmik esasının ostinat formullu teşkili meyxana janrının qedim tarixe malik olduğunu gösterir.
Tekce XX esr erzinde meyxana janrı üç inkişaf merhelesi keçmişdir. Bu merheleler Azerbaycan xalqının heyatında son derece mürekkeb, ziddiyyetli hadiselerle dolu dövlere tesedüf edir. 1920-ci il aprel inqilabından sonrakı dövrde yeni idealogiyanın yayılması üçün meyxanaya geniş meydan verilmişdir. Meyxana "Tenqid-tetbiğ" teatrının repertuarında ve ümumiyyetle bedii edebiyyatda, o cümleden sehne eserlerinde mövqe qazanmışdır.
1941-1945 iller müharibe dövründe meyxana xalqın sirdaşına çevrilir, ona ürek-direk verir, ümidini inamını, etiqadını artırırdı.
Keçen esrin 90-cı illerinden başlayaraq meyxana üçünçü inkişaf merhelesine qedem qoymuşdur. Lakin ölke müsteqillik yoluna qedem qoyduğu bir zamanda meyxana janrına artıq keyfiyyetce yeni münasibet beslenir: telekanallarda meyxana yarışları keçirilir, ustad senetkerları el şenliklerine devet olunur, meyxana topluları neşr edilir ve nehayet, meyxana tedqiqat obyektine cevrilir.
Meyxana - xalq şeirinin müasir dövrdeki davamı, inkişafıdır. Her dövrün öz meyxanası var. Zamanın nebzini tutan, onu yaradan mühitin koloritini eks etdiren bu janr hemişe folklorla bağlı olmuş, daim xalqın arzu ve isteklerini eks etdirmiş, dövrün çatışmazlıqlarını qamçılamışdır.
Meyxana janrının quruluş ve struktur baxımından bir-birinden seçilen növleri vardır:
a) qafiyeli meyxanalar
b) redifli meyxanalar
v) beyt meyxanalar
q) qafiyesiz meyxanalar, bediheler


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Azərbaycan Musiqiləri
»Milli və Mədəni irsimiz (dəyərlərimiz)
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 854