canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
ROK

Rokda elektron musiqi aletlerinden istifade, öz yaratdıqları musiqini ifa etmekle kifayetlenme ikinci derecelidir ve bezen bu da yanlış fikirlere getirib çıxarır. Buna göre de bezi musiqi növlerinin roka mexsusluğu sual altındadı. Hemçinin, deb növleri, hippiler, panklar, qotlar kimi subkulturlar rokun müeyyen janrları ile sıx bağlıdır. Rokun yüngül rok-n-rolldan (rock and roll) tutmuş ta aqressiv qrayndkora qeder bir çox axınları var. Mahnılar yüngül ve serbest, derin ve felsefi mövzulardan danışa bilir. Bezen rok pop musiqi ile qarşı-qarşıya qoyulur. Eslinde "Rok" ve "pop" anlayışları arasında açıq-aydın serhed yoxdur ve bir çox musiqi növleri bu ikisinin arasında qalır.
Rokun esas inkişaf merkezleri ABŞ ve Qerbi Avropadır. Böyük Britaniya rokseverliyine göre Avropada ön pillededi.
Azerbaycanda rok musiqisi 1966-75-ci illerde geniş yayılmışdır. O zamanlar gencler Qerb rok musiqisini radio dalğalardan dinleyirdiler. Daha çox keyfiyyetli musiqi dinlemek isteyen gencler "Led Zeppelin", "Beatles", "Animals" kimi qruplara qulaq asırdılar. Universitetlerde, medeniyyet evlerinde, mekteblerde rok qrupları yaradılırdı. Bir çoxları da xarici dillerde ifa olunmuş musiqilerin sözlerini anlamaqda çetinlik çekirdiler, buna göre de ifa ederken bezen original sözlerden istifade etmirdiler.
Azerbaycan musiqi medeniyyeti böyük olan bir ölke olduğundan Qerbden gelen bu musiqi növünü heç bir xüsusi nezaretde saxlamırdılar. Komsomol Komitesi (KK) rok festivallarının esas teşkilatçısı idi. Bununla bele, her konsert üçün kommunist şüarı uydurmaq lazım gelirdi.
1960-70-ci illerde "Eksulap" (Tibb Universiteti), "Xürremiler" (İqtisad Universiteti), "Reng" kimi rok qruplar yarandı ve gencler terefinden sevildi. 70-ci illerde nisbeten Qerb musiqisinin tesirinden çıxıb ve öz musiqi stilini yaradan qruplar daha çox idi. Bunlara "Cür-be-cür" (Cahangir Qarayevin rehberliyi ile), "Brevis", "Üç od" aid edile biler.
Azerbaycan Rok musiqi stilinin yaranmasında 2 qrup başlıca rol oynayıb.


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Azərbaycan Musiqiləri
»Milli və Mədəni irsimiz (dəyərlərimiz)
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 826