canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
MİLLİ GEYİM

Azerbaycan milli geyimleri
Azerbaycanın milli geyimleri uzun süren ve çox mürekkeb inkişaf yolu keçmiş olan xalq maddi ve menevi medeniyyetinin neticesidir. Xalqın tarixi ile möhkem bağlı olan geyimler, onun medeniyyetini öyrenmek üçün qiymetli menbelerden biridir. Geyimler maddi medeniyyetin bütün başqa ünsürlerinden daha çox xalqın milli xüsusiyyetini eks etdirmekle yanaşı sabit etnik elametler sırasına daxildir. Geyimler etnogenez meselelerini aydınlaşdırmaq, xalqlar arasında medeni-tarixi elaqe ve qarşılıqlı tesir meselelerini müeyyenleşdirmek işinde yardımçı material rolunu oynamaqla xalqın hem teserrüfat sahelerinin seviyyesinden ve hem de coğrafi şeraitden asılıdır.
Xalq yaradıcılığının tarixi, etnoqrafik ve bedii xusüsiyyetleri öz eksini geyimlerde tapır. Bu xüsusiyyet hem müeyyen formalı geyim ve onun bezeklerinde ve hem de bedii tikme, toxuma ve toxuculuqda özünü büruze verir.

Azerbaycanda aparılan arxeoloji qazıntılar zamanı tunc dövrünün evvellerine aid (eradan evvel III minillik) tuncdan hazırlanmış iyne ve biz tapılmışdır. Bu tapıntılar sübut edir ki, Azerbaycanın qedim sakinleri özlerine paltar tikmeyi bacarırdılar. Kültepeden ve Mingeçevirden (eradan evvel II minillik) tapılmış gilden kiçik heykeller ve Mingeçevirden tapılmış eradan evvel V esre aid möhür-barmaqçıllar o dövrün geyimleri haqqında müeyyen tesevvür yaratmağa imkan verir. Eramızın V-VI esrlerine aid olan Mingeçevir katakomba qebirlerinden ise müxtelif ipek parçalardan tikilmiş geyimlerin qalıqları tapılmışdır. Eradan evvel III-IV esrlere aid qızıldan hazırlanmış çoxlu miqdarda bezek şeyleri ve gilden ayaqqabı formasında qayrılmış qabların tapılması azerbaycanlıların hele çox qedim zamanlardan yüksek maddi medeniyyete malik olduqlarını sübut eden esaslı delillerdendir.
Bakı şeherindeki Şirvanşahlar sarayı (XV esr) yanındakı meqberede aparılan hefriyyat işleri zamanı qiymetli xara ve ipek parça qalıqları aşkara çıxarılmışdı.

Azerbaycanda çoxlu miqdarda ucuz xammal


[1] 2 3 ... 13 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Azerbaycan Xalq yaradıcılığı
»Milli və Mədəni irsimiz (dəyərlərimiz)
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 833