canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
MİLLİ METBEXİMİZ, TARİXİ, SECİYYEVİ XÜSUSİYYETLERİ

Azerbaycan milli metbexinin tarixi de ele xalqın tarixi qeder qedimdir. Azerbaycan kulinariyası öz tarixi kökleri ve özünemexsusluğu ile o birilerinden xeyli ferqlenir. Azerbaycan xörekleri yüksek dad-tam keyfiyyetleri ile dünyada meşhurdur. Onları başqaları ile qarışıq salmaq olmaz. Azerbaycan xörekleri dadı ve hazırlanması, hemçinin tünd edviyye ve tamlı elaveler qatılmasına göre daha çox Şerq metbexine yaxındır.
Hazırda Azerbaycan kulinariyasında xörekleri hazırlanmasının qedim üsullarının spesifik xüsusiyyetleri saxlanılmaqla yanaşı, müasir kulinariyanın telebleri geniş süretde nezere alınır.

Azerbaycan milli xörekleri keçmişde mis qazanlarda hazırlanmışdır. Bu günün özünde bele bir çox kend yerlerinde mis qazanda bişirilen xörekler daha dadlı olur. Ona göre de milli Azerbaycan metbexinin eşyaları (qazan, süzgeç, tava, sini, kefkir, abgerden ve s.) esasen misden hazırlanır. Qeyd etmek lazımdır ki, keçmişde olduğu kimi, indi de mis qazanları ve qabları vaxtaşırı qalaylayırlar ki, xöreye ve elece de orqanizme heddinden artıq mis düşmesin. Milli xöreklerden piti aşxana ve içerisinde de birbaşa süfreye verilir.
Milli xöreklerimizin ekseriyyeti mal, qoyun ve quş etinden hazırlanır. Döyülmüş et ile hazırlanan xörekler daha çox yayılıb.

Respublikanın deniz, göl ve çayları müxtelif balıq növleri ile, esasen de ağ ve ne`re balığı ile zengindir. Milli xöreklerin hazırlanmasında daha çox ne`re ve pullu balıqlardan istifade edilir.
Süfremiz müxtelif göyerti ve terevezlerle - badımcan, pomidor, şirin istiot (biber), kelem, ispanaq, turşeng, çuğundur, turp, soğan, xiyar, yaşıl lobya ve sairle zengindir. Milli xöreklerde düyüden ve unan hazırlanan müxtelif çeşidliyi kulinar me`mulatı geniş tetbiq edilir.

Xöreklerimizde edviyyelerden ze`feran, cire, razyana, zire, defne yarpağı, keşniş toxumu, hemçinin nane, şüyüd, ceferi, kereviz, terxun, reyhan, keklikotu ve s. gen-bol işledilir. Bu etirli - edviyyeli bitkilerden ze`feran SSRİ – de yalnız Abşeron yarımadasında


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Azərbaycan Metbexi
»Milli və Mədəni irsimiz (dəyərlərimiz)
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 845