canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Suraxanı rayonu

Tarixi
Azerbaycanın maddi medeniyyet abideleri sırasında Bakının Suraxanı rayonunda yerleşen, XVII-XVIII esrlere aid ateşperest mebedinin qalıqları üzerinde inşa olunmuş ve UNESSO-nun “Dünya irsinin ilkin siyahısı”na daxil edilmiş “Ateşgah mebedi” Dövlet tarix-memarlıq qoruğunun özünemexsus yeri var.
“Ateşgah” XVII-XVIII esrlerde tebii qazların çıxdığı “ebedi”, sönmez alovların yerinde inşa edilmiş od mebedidir.
Bu alovlar hele çox qedim zamanlardan melum idi, insanlar onlara ehtiramla yanaşırdılar. İndiki ibadetgah da vaxtı ile dini buralarda hakim olmuş ateşperestlerin- zerdüştlerin qedim mebedlerinin yerinde tikilmişdir. Bu mebedin ilk tikilişi teqriben II-III esrlere aiddir.
Ölkemizde milli menevi deyerlerin qorunması ve gelecek nesillere ötürülmesi istiqametinde mühüm layiheler heyata keçirilir. Prezident İlham Eliyevin tapşırıqlarına esasen tarix ve medeniyyet abidelerine dövlet seviyyesinde diqqet ve qayğı günden-güne artır. Dövletimizin başçısının bununla bağlı imzaladığı ferman ve serencamlar, aparılan meqsedyönlü siyaset ve Heyder Eliyev Fondunun desteyi ile heyata keçirilen layiheler neticesinde bir sıra abidelerimizin UNESCO-nun medeni irs siyahısına daxil edilmesi, qedim tariximizi yaşadan mebedlerin temir ve berpası, bölgelerde aparılan genişmiqyaslı arxeoloji ekspedisiyalar bunun en yaxşı göstericisidir. Azerbaycanın maddi medeniyyet abideleri sırasında Bakının Suraxanı rayonunda yerleşen, XVII-XVIII esrlere aid ateşperest mebedinin qalıqları üzerinde inşa olunmuş ve UNESCO-nun “Dünya irsinin ilkin siyahısı”na daxil edilmiş “Ateşgah mebedi” Dövlet Tarix-Memarlıq Qoruğunun özünemexsus yeri vardır. Od mebedi olan «Ateşgah» Bakının 30 kilometrliyinde, Abşeron yarımadasında Suraxanı qesebesinin cenubi-şerq hissesinde yerleşir. Medde Düma, Mendeleyev, Vereşşagin, professor Berezin, akademik Dorn kimi mehşur alim ve seyyahlar qalmışlar. «Ateşgah» mebedi Azerbaycan SSR Nazirler Sovetinin 03.01.1964-cu il tarixli, 3 saylı qerarı ile yaranmışdır. 19


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Bakı şəhərinin rayon və kəndləri
»Azerbaycanin inzibati bolgusu
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 847