canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Xezer rayonu

Tarixi

Abşeron yarımadasının şimal-şerqinde yerleşen Xezer rayonunun erazisi qedim yaşayış meskenlerinden hesab olunur. İndiki Xezer rayonunun yaşayış menteqeleri 1921–1936-cı iller erzinde mövcud olan ve o zaman daha geniş erazini, hemçinin bir neçe diger kendleri de ehate eden “Qala-Maştağa inzibati rayonu” nun erazisine aid edilmişdir. Sonralar inzibati rayonlaşmanın yeni bölgüsüne uyğun olaraq hazırki Xezer rayonunun yaşayış menteqeleri 1936-cı ilde yaradılan ve 1966-cı iledek fealiyyetde olmuş S.Artyom (F.S.Sergeyev) rayonu inzibati vahidliyine qatılır. 1966-cı ilde “M.Ezizbeyov adına rayon” inzibati erazi vahidliyi tesis olunur. 2011-ci il may ayının 24-de ise rayonun adı yeniden deyişdirilerek “Xezer” adlandırlmışdır. O vaxt rayonun ümumi erazisi 403,6 kv.km., yaşayış menteqelerinin sayı ise 12 idi: Merdekan, Buzovna, Şüvelan, Bine, Qala, Şağan, Zire, Türkan, Pirallahı, Gürgan, Çilov ve Neft Daşları. Rayon ehalisinin ümumi sayı ise 212 800 nefer teşkil edirdi.

Cografi movqeyi

Azerbaycan Respublikasının Milli Meclisi terefinden Azerbaycan Respublikası Konstitusiyasının 95-ci maddesinin I hissesinin 3-cü bendine uyğun olaraq “Bakı şeher inzibati erazi vahidi terkibinde Pirallahı rayonunun yaradılması haqqında” Azerbaycan Respublikasının 2012-ci il 21 dekabr tarixli 519-IVQ №-li Qanunu qüvveye minir. Azerbaycan Respublikasının Prezidenti İlham Eliyev cenabları 2013-cü il 17 yanvar tarixinde “Bakı şeher inzibati erazi vahidi terkibinde Pirallahı rayonunun yaradılması haqqında” Azerbaycan Respublikasının 2012-ci il 21 dekabr tarixli 519-IVQ №-li Qanunun tetbiqi barede serencamına esasen fealiyyete başlayan yeni Pirallahı inzibati rayonu Bakı şeherinin sayca 12-ci rayonu olur. Yeni rayon Xezer rayonunun 4 qesebesi esasında formalaşdırlmışdır. Bunlar Pirallahı, Gürgan, Çilov ve Neft Daşları adlı yaşayış menteqeleridir.
Hal-hazırda 8 yaşayış menteqesini (Merdekan, Buzovna, Şüvelan, Bine, Qala, Şağan, Zire, Türkan) özünde birleşdiren Xezer


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Bakı şəhərinin rayon və kəndləri
»Azerbaycanin inzibati bolgusu
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 835