canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Yasamal rayonu

Bakı şeherinin merkezi rayonlarından biri olan Yasamal rayonu inzibati erazi vahidi kimi 1932-ci ilde yaradılmışdır, rayon cenubdan Sebail (3 km), qerbden Qaradağ (3,2 km), şimaldan Bineqedi (2,8 km) ve şerqden Nesimi (5 km) rayonları ile hemserheddir. Rayonun erazisi 16,22 kv.km-dir.

Rayon erazisinden - cenubdan “Qurd qapısı”ndan ve Badamdar qesebesinden keçerek Bakı-Qazax ve Bakı-Astara, qerbden – Yeni Yasamal massivinden keçerek Bakı dairevi yol vasitesile Bakı-Qazax, Bakı-Astara ve Bakı-Yalama, şimaldan – Bileceri enişi vasitesi ile Bakı-Qazax ve Bakı-Yalama magistrallarına çıxış vardır.

Rayon ehalisinin sayı 249 335 neferdir. Rayon erazisinde 11 işğal olunmuş rayondan mecburi köçkünler yaşayır. Bunlardan 4304 aile - 16 001 nefer mecburi köçkün bu günedek rayon İcra Hakimiyyetinde qeydiyyatdan keçmişdir:

Qeydiyyatda olan rayon ehalisinin sıxlığı 1 kv.km-e 15 160 nefer düşür. Rayon ehalisinin 48.7 faizini kişiler, 51.3 faizini qadınlar teşkil edir.

Rayon erazisinde 8 ali tehsil müessisesi, 5 orta ixtisas tehsil müessisesi, 4 musiqi mektebi, 31 uşaq bağçası-körpeler evi, 28 orta ümumtehsil mektebi (lisey, gimnaziya) fealiyyet gösterir ki, burada işleyen müellimlerin sayı 3151 nefer, şagirdlerin sayı ise 39419 neferdir.

Metropolitenin “Nizami”, “Elmler Akademiyası”, “İnşaatçılar” ve “20 Yanvar “ metro stansiyaları rayon erazisindedir.

Rayonun seçkili yerli özünüidareetme orqanı Yasamal belediyyesidir.

Rayon erazisinde Azerbaycan Respublikasının seçkili orqanlarına seçkiler üzre üç seçki dairesi – 15 saylı Yasamal I seçki dairesi, 16 saylı Yasamal II seçki dairesi, 17 saylı Yasamal III seçki dairesi ve bir müşterek – 12 saylı Qaradağ-Bineqedi-Yasamal seçki dairesi formalaşdırılmışdır.

Tarixi

1932-ci ilde yaradılmış Yasamal rayonunun adı evveler Oktyabr rayonu adlanırdı. Azerbaycan öz müsteqilliyine qovuşandan sonra Azerbaycan Respublikası Ali Sovetinin 29 aprel 1992-ci il tarixli qerarına esasen Oktyabr rayonun adı Yasamal rayonu


[1] 2 3 ... 10 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Bakı şəhərinin rayon və kəndləri
»Azerbaycanin inzibati bolgusu
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839