canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Kerkicahan qesebesi

Tarixi
1960-cı illerde Dağlıq Qarabağ Muxtar Vilayetinin milletçi ermeni rehber orqanları qesebenin adını yaşayış menteqelerinin resmi siyahısından çıxarıb özünü Xankendi şeherine (Stepanakerte) birleşdirmişdiler. Azerbaycanlılar yaşayan bu qedim kende şeher tipli qesebe statusu verilmişdir. Xankendi şeheri vaxtı ile Qarabağ xanı Penaheli xanın oğlu Mehdiqulu xan Kerkicahan yaxınlığında salmışdır. Oykonim menbelerde Kerkican ve ya Kirkican kimi qeyde alınmışdır. Esli Kerkican olan bu etnotoponim kerki tayfa adından ve yer, mekan bildiren – can topoformantından ibaret olub, "kerki tayfasının meskeni" menasındadır.

Kerkicahan uğrunda döyüşlerde 150-den çox azerbaycanlı, 40 qadın ve 110 kişi şehid olub. Hemin vaxt kendin müdafiesi yerli ehali, polis ve yenice yaranmış Azerbaycan Ordusunun bir qrup esgeri terefinden teşkil olunmuşdu. Lakin bu müdafie qüvveleri Xankendi istiqametinden qesebeye doğru hücuma keçen ermeni silahlılarının istifadesinde herbi texnika ve ağır silahlar olduğundan, son neticede geri çekilmeye mecbur oldular. Bununla bele, pis silahlanmış Azerbaycan esgerleri bir müddet ermeni silahlılarının hücumlarının qarşısını aldılar ve bunun hesabına dinc ehali qesebeden çıxa bildi.Kerkicahan kendi uğrunda geden döyüşler haqqında rejissor Ceyhun Mirzeyev terefinden "Feryad" bedii filmi çekilmişdir.

Şehidler Sayı
1-20 yaş 37
21-55 yaş 60
56 ve yuxarı 33
SSRİ dövründe
Kerkicahanda 1922, 1939, 1959, 1978 ve 1990-cı illerde zavod ve fabrikler açılır. 1930-cu ilde respublikanın ermeni rehberliyi terefinden Qarabağa yeniden ermeni ehali yerleşdirilir. Onlardan 00 neferi Kerkicahana getilir.

İkinci dünya müharibesi zamanı Kerkicahandan 79 nefer şehid olmuş, 20 nefer itkin düşmüş ve 64 nefer müharibe elili olmuşdur.

1960-cı ve 1991-ci ilde burada mektebler açılır. Bu dövre qeder ise medrese ve xan qızı Natavanın evinde mekteb fealiyyet gösterirdi. 1950-1970-ci illerde yanğınsöndürme idaresi, ATS, bağça, klub, su ve qaz idareleri, stadion, 2 park,


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Şəhər tipli qəsəbələr
»Azerbaycanin inzibati bolgusu
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 887