canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İstisu qesebesi

İstisu — Azerbaycan Respublikasının Kelbecer rayonunun İstisu qesebe inzibati erazi dairesinde qesebe.

İstisu (Kelbecer)
39°56′45″ şm. e. 45°57′26″ ş. u.
Ölke
Azerbaycan
Region
Kelbecer rayonu
Tarixi ve coğrafiyası
Saat qurşağı
UTC+04:00

İstisu kendinin meşhur mineral suyu olan "İstisu" bulağı etrafında 1928-ci ilde eyni adlı sanatoriyası salınmışdır.

Kelbecer İstisu mineral ehtiyatı ve "İstisu" sanatoriyası ile dünyada tanınıb. İstisu sanatoriyası Kelbecerin qerb hissesinde – silsile dağ yamaclarındadır. İstisu mineral bulaqları 1138-ci ilde güclü zelzele zamanı yerin qabarması, çatlaması neticesinde emele gelib. Öz kimyevi terkibi ve fiziki xüsusiyyetlerine göre, bu sular dünyada meşhur olan Karlovı-Varı bulaqlarının (Çexiya) eynidir ve bir çox diger xüsusiyyetlerine göre dünyada yeganedir.

İstisuyun kimyevi terkibi
İstisuyun herareti 58,8 0C derecedir. Cemi mineralların sayı 6,7 qrama çatan 1 litr suyun terkibi gösterir ki, litium, brom, yod, mergümüş, fosfor, sink, mis, nikel, maqnezium, demir ve s. kimyevi maddelerle zengindir. Bu bulaqlardan biri 8 metredek hündürlükde fevvare vurur. İstisu menbelerinden her il 3 milyard 963 mln. litr su çıxır. Sudolduran sexler ise bunun cemi 22 mln. litrinden istifade edir. Qalan 3 milyard 941 milyon 316 min litr su çaylara axıb gedir. İstisu mineral bulaq suyu hipertermal, karbon qazlı, hidrokarbonatlı-xloridli-sulfatlı-natriumludur. İstisu mineral bulaqları fealiyyetde olan 12 bulaqdan ibaretdir. 1 saylı buruq quyusundan çıxan suyun kimyevi terkibi: M4,9 CO7,1 HCO3S3. C134 SO41 T 61 derece C-dir. Na75. Ca14 İstisu kurortunda mede-bağırsaq xesteliyine, maddeler mübadilesi pozğunluqlarına, sinir sistemi, hereket orqanları ve ginekoloji, uroloji xesteliklere tutulanlar müalice oluna bilirler.

İstisu mineral bulaqlarının suyundan alınan duzlar xronik qebizlik, qaraciyer, öd kisesi, qastrit ve s. xesteliklerin müalicesinde işledilir.

İstisuit mineralı amfibol qrupuna aid olan mineraldır. Onun


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Şəhər tipli qəsəbələr
»Azerbaycanin inzibati bolgusu
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 881