canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Az.Xalq Cumhuriyyeti Dovrunde Medeniyyet

Medeniyyet
Azerbaycan Xalq Cümhuriyyeti mövcud olduğu qısa müddetde xalqımızın medeni inkişafına ve tereqqisine böyük töhfeler verib.

Xalq Cümhuriyyetinin yaranması milli teatrın fealiyyetinde de canlanmaya sebeb oldu. Dövletin feal kömeyi ve müdaxilesi neticesinde Azerbaycan teatrının inkişafında mühüm keyfiyyet deyişiklikleri baş verdi. Teatrın repertuarına Azerbaycan tarixi ve milli azadlıq mübarizesi ile bağlı yeni eserler geldi.


Azerbaycan Dövlet Teatrının möhürü.
Esası 1873-cü ilde qoyulmuş peşekar Azerbaycan teatr seneti XX esrin evvelinde milli medeniyyetin en süretle irelileyen sahelerinden idi.

Lakin 1918-ci il mart soyqırımı zamanı Bakıda olan teatr ve aktyor truppaları perakende hala düşmüş, demek olar ki, fealiyyetlerini dayandırmışdılar. Yalnız Xalq Cümhuriyyeti qurulduqdan sonra Bakıda teatr truppalarının yeniden teşkil olunmasına şerait yarandı. Cümhuriyyet dövründe Bakıda fealiyyetini berpa etmiş ilk truppa "Hacıbeyli qardaşları" olmuşdur.

Azerbaycanın diger şeher ve qezalarında da teatr truppaları teşkil olundu. Şuşada Hacıbeyli qardaşlarının teatr müdiriyyetinin filialı yaradıldı.

Cümhuriyyet Hökumetinin 1918-ci il 9 oktyabr tarixli qerarına esasen teatr işi maarif nazirliyinin serencamına verildi. Oktyabrın 18-de ise Hökumet Dövlet Teatrının teşkili haqqında xalq maarifi nazirinin meruzesini dinleyerek, Mayılov qardaşları teatrının binasını (indiki Azerbaycan Dövlet Akademik Opera ve Balet Teatrı) hemin teatr üçün almaq barede qerar qebul etdi.

Azerbaycan Dövlet Teatrının açılışı ve fealiyyeti Xalq Cümhuriyyeti dövründe medeni heyatın en parlaq sehifelerinden biri idi.

Azerbaycan Hökumeti müselman teatr truppasını öz himayesine götürmeyi qerara almışdı. Nazirler Şurası 1919-cu il 17 noyabr tarixli iclasında maarif nazirinin türk opera-dram teatrının teşkili haqqında meruzesini dinleyerek, Dövlet Türk Opera-Dram Teatrının yaradılmasını nezerde tutan qanun layihesini beyendi ve dövlet teatrının berpası üçün 300 min


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Kecmisimiz və muasir Azərbaycan
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7525 / 1034