canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Ebilov İbrahim

Ebilov İbrahim

İbrahim Meherrem oğlu Ebilov 1882-ci ilde Ordubad şeherinde anadan olmuşdur. Xalq Cümhuriyyeti Parlamentinin deputatı, sosialistler fraksiyasının üzvü, ilk Azerbaycan diplomatlarından biri, Sovet Azerbaycanının Türkiyede sefiri olmuşdur. Ordubadda M.T.Sidqinin "Exter" mektebinde oxumuş, atasının vefatından sonra ailesini dolandırmaq üçün tehsilini yarımçıq qoymağa mecbur olmuşdur. 1903-cü ilden Port-Petrovskda (indiki Mahaçqala) ve Bakıda fehlelik etmiş, inqilabi herekata qoşulmuş, "Hümmet"in (menşevik) üzvü olmuşdur. 1907-ci ilde Bakı Xezer Ticaret donanması denizçilerinin tetilinin teşkilatçılarından idi. 1908-ci ilde Cenubi Qafqazda ve Cenubi Azerbaycanda iranlı zehmetkeşler arasında inqilabi iş aparan "İctimaiyyun-amiyyun". ("Mücahid") sosial-demokrat teşkilatının sedri Neriman Nerimanovun tapşırığı ile İrana gönderilmişdir. 1909-cu ilde Bakıya qayıtdıqdan sonra burada çıxan "Bakı heyatı" qezetinin redaktoru (1912) olmuşdur. Çar hökumeti terefinden defelerle hebs olunan Ebilov 1913-cü ilde Heşterxana sürgün edilmişdir. Çarizm devrildikden sonra sürgünden qayıdan Ebilov Tiflisde menşevik "Hümmet" teşkilatının görkemli xadimlerinden biri kimi fealiyyet göstermişdir.

1918-ci ilin axırlarında Bakıya gelen Ebilov Azerbaycan Xalq Cümhuriyyeti Parlamentine deputat seçilmiş ve onun sosialistler fraksiyasının üzvü olmuşdur. 1920-ci ilde Bakı menşeviklerinin orqanı olan "İskra" qezetinin redaktoru idi.

Azerbaycanda sovet hakimiyyeti qurulduqdan sonra Azerbaycan Sovet Sosialist Respublikası daxili işler nazirinin müavini teyin olunmuş, Şerq xalqlarının Bakıda çağırılan I qurultayında Şerq Xalqları Tebliğat ve Teşviqat Şurasının katibi seçilmişdir. 1921-ci ilin iyulunda Azerbaycan nümayende heyetinin terkibinde Kommunist İnternasionalının 3-cü konqresinde iştirak etmişdir. 1921-ci ilden N.Nerimanovun tövsiyesi ile Azerbaycan SSR-in, sonra ise Zaqafqaziya Sovet Federativ Sosialist Respublikasının Türkiyede fövqelade ve selahiyyetli sefiri olmuş,


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Tarixi şəxsiyyətlər
»Azerbaycan
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 652