canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Sarikokun faydalari

Sarıkök haqqında:
Latınca adı.Curcuma Longa.
İngilisce adı Turmeric, indian saffron.
Türk dilinde Zerdeçal.
Rus dilinde Kurkuma.

Yayılması: Çin, Hindistan, İndoneziya, Malaziya, Filippin, Vyetnam, Laos, Kampuçiya, Afrikanın tropik meşelikleri.

Botanikası: Sarıkök 1 metre boyunda çoxillik bir bitkidir.

Sarıkökün kimyevi terkibi
Sarıkökün terkibinde en aktiv madde kurkumin ve kurkuminin selefleridir. Meselen kurkumin, dimetoksiklokurkumin, monodimedotoksikurkumin, bisdemetoksikurkumin ve siklokurkuminler kimi kurkuminin selefleri vardır. Bundan başqa zengin karotinler hansıki karotinlerin hesabına sarıkök sarı rengindedir, C vitamini, terpentinler (bunlar hormonabenzer tesir gösterir), kaliumve polisaxaridler vardır.

Sarıkökün xalq tebabetinde istifadesi.
Evvelce sarıkökün hansı xesteliklere tesiri haqqında melumat verek, sarıkök tek başına hansı xesteliklerde istifade oluna biler ve nece, ne qeder istifade olunmalıdır. Xatırladım ki, sarıkök bizde yeni Azerbaycanda bitmediyinden bizim regionlarda istifade tarixi Hindistan, Çin, İndoneziya ile müqayisede o qederde qedim deyildir. Meselen saydığım dövletlerde soyuqdeyme, revmatizmalar, deri xestelikleri, doğuş rahatlaşdırıcı, süd artırıcı, yuxarı teneffüs yolları xestelikleri, ishal, adet pozulmaları, oynaq ağrıları, köpmeler, mede ağrıları, hamilelik zamanı ürekbulanmalar, immunitet artırıcı ve saire kimi xesteliklerde geniş istifade olunmaqdadır. Sarıkökün bu kimi istifadesi sarıkökün bitdiyi bütün dövletlerde istifade olunmaqdadır.

Azerbaycanda sarıkökden daha çox yemeklerin bişirilmesi zamanı istifade olunmuşdur. Sarıkök yemeklere xüsusi bir etir, dad ve sarı reng verir. Amma Azerbaycanda sarıkök hemde derman bitkisi kimide istifade olunmuşdur. Mede ağrılarında, iştahsızlıqda, adet pozulmalarında, revmatizmalarda istifade olunmuşdur.

Sarıkök yuxarıda saydığımız xesteliklerle paralel revmatoidli poliartrit xesteliyinde, epilepsiyada, beyinqan dövranı xesteliklerinde, yaddaşsızlıqda, Als


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Bitkilerin faydaları ve zererleri
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 651