canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Tezyiqi duzgun olcme qaydalari

Arterial tezyiq sağlamlıq göstericileri arasında en vacib olanlardan biridir. Hekimler vaxtaşırı olaraq hamıya (xüsusile 40 yaşdan sonra olan insanlara) tezyiqini ölçmeyi tövsiye edirler.

Bununla siz hipertoniyanın inkişafını ilk merhelelerde aşkar ede bilersiniz.

Hipertoniya çox hiyleger xestelikdir ki, ilk merhelelerde heç bir simptomla özünü büruze vermir. Bu ise çox tehlükelidir. Gizli inkişaf eden hipertoniya tedricen insanın ürek-damar sistemini, böyreklerini, gözlerini sıradan çıxardır. Bu sebebden tezyiqin vaxtaşırı olaraq ölçülmesi olduqca vacibdir.


Lakin tezyiqi ölçen insan müeyyen qaydaları bilmelidir. Bu qaydalara emel etmemek tezyiqin göstericilerine tesir edir, tezyiqin sehv ölçülmesine sebeb olur.


1. Tezyiqi yemek yedikden, çay ve ya qehve içdikden, siqaret çekdikden derhal sonra ölçmek olmaz. Sidik kisesi boş olmalıdır.


2. Tezyiqi ölçdükde danışmaq, gülmek, yemek yemek ve s. olmaz. Bu göstericilerin daha yüksek olduğuna sebeb olur.


3. Tezyiqi ölçdükden evvel 5 deqiqe sakit oturun. Ölçülmeden evvel fizki işle meşğul olan, pillekenle qalxan insanın tezyiqi daha yüksek olacaq.


4. Tezyiq ölçülen qolu masanın üzerine rahat qoymaq lazımdır. Qolun gergin olması, "sallanması" zamanı tezyqin göstericileri daha yüksek olur.


5. Paltarın qolunu mütleq qatlamaq lazımdır. Tonometrin manjeti paltarın üzerinde yerleşdikde bu tezyiqin sehv ölçülmesine getirib çıxardır.


6. Tezyiqin ölçülmesi zamanı ayağı ayağın üzerine qoymaq, narahat poza almaq, öne eyilmek olmaz.


7. Tezyiqi 5-10 deqiqe fasilelerle 3 defe ölçün ve en aşağı göstericini götürün. Meselen, birinci defe 140/90 mm c. st., 2-ci defe 135/86 mm c. st, 3-cü defe 138/90 mm c.st gösterilibse, 135/86 mm c.st götürülür.


Eger tezyiqin ölçülmesi zamanı orta yaşlı insanda göstericiler daim 139/89 mm c.st-dan yuxarıdırsa, hekime müraciet edin. Bu sizde hipertoniyanın inkişafına işare ede biler.


Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Faydali meslehetler
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7524 / 246