canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Gozlerimize qaygi gosterek

Çox vaxt görme problemleri anadan gelme deyil, sonradan yaranır. Ona qidalanma az derecede, esas ise heyat terzi tesir edir. Alimler hesabladı ki, monitor qarşısında 2 saat işleyen 100 neferden 30-unun, dörd saat erzinde işleyen 60 ve 6 saat erzinde işleyen 100 neferden 100-ünde görme problemleri yaşanır. Görme qabiliyyetini pozan en pis verdişleri, hemçinin oftalmoloqların görme qabiliyyetini qorumaq üçün meslehetleri topladıq.

Bu gün size cihazlarla işleyerken nece narahatlıq, quruluq ve qızartı hiss etmemeyinizi, gözler üçün ne vaxt gimnastika edeceyinizi ve ekranı yuxudan evvel niye “sarı” rejime çevirmeli olduğunuzu izah edeceyik. Layihe Respublika Diaqnostika Merkezinin (RDM) mütexessisleri ile ortaq şekilde ortaya çıxır.

Neleri sehv edirik
Cihazların ekranına hedden artıq çox ve fasilesiz baxırıq. Smartfonlar ve kompüterler görme qabiliyyetini azaldır ve xüsusile uşaqlar ve yeniyetmelerde miyopiyanı inkişaf etdirir Eyni zamanda bize bir neçe amil menfi tesir gösterir. Birincisi, uzun müddet kompüterde işleyirik ve fasile vermirik. Ekrana diqqetle baxdığımızda daha az göz qırpırıq, belelikle göz sethi zeif nemlenir ve kornea qurumağa başlayır. İkincisi, ekranlardan gelen mavi işıq görme üçün zererlidir. Mavi işığın göz almasının bütün quruluşlarında deyişikliklere sebeb olduğunu sübut eden araşdırmalar var. Korneanın içerisinden keçerek, quruluqla neticelenen hüceyrelerin ölümünü süretlendirir.


Güman ki, kompüter görme sindromu ile qarşılaşmısınız. Üç saatdan çox fasilesiz kompüterin ekranına baxsanız, bunları hiss edeceksiniz:

Görme gerginliyi;
Baş ağrısı;
Bulanıq şekil;
Gözlerde quruluq hissi;
Gözlerin qızartması ve hetta boyun ağrısı.
Ekranı çox yaxın saxlayırıq. 20-30 santimetr mesafe artıq kritik hesab edilir. Kompüterde işleyerken göz yaxın ve orta mesafelerde çox uzun müddet erzinde işleyir. Bu qeyri-tebii bir şeydir: gözlerimiz üçün istirahet veziyyeti uzağa baxışdır. Monitorun qarşısında ne qeder çox oturursanız, gözün ferqli


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Faydali meslehetler
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7524 / 45