canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Gunvurma zamani ilk yardim

Her yay hekimler tekrar-tekrar xeberdarlıq edirler: isti hava uzun gezintiler ve ağır fiziki işler üçün uyğun hava deyil. Bütün bunlar gün vurması ile bite biler. Günvurmanın neticeleri — ürekbulanma, qusma ve halsızlıq veziyyetinden başlayaraq, koma ve ürek tutmasına qeder, sağlamlıq üçün tehlükeli hala gele biler.

Günvurma nedir
Bedenimiz ele qurulmuşdur ki, beden temperaturu da daxil olmaqla bütün daxili prosesleri mükemmel tenzimleyir. Bele ki, beden temperaturumuz yükselende terleme tebii olaraq artır. İstilik ötürme mexanizmi işlemedikde, bedenin hedden artıq isinmesi baş verir – hekimler bu ağrılı veziyyeti günvurma adlandırırlar.

Günvurma, güneş şüalarının uzun müddet insanın başına, bir başa teması sebebinden meydana gelir: infraqırmızı şüalar tekce bedenin sethini deyil, beyin toxumasını da ehate eden derin toxumaları istileşdire bilir. Evvela, günvurma ile merkezi sinir sistemi eziyyet çekir. Heddinden artıq qızdırıcı impulslar beyin qabığına ve sonra bedenin damar sistemine daxil olur. Qan ve limfa damarları genişlenir, bu da beyinde olan boz maddenin sıxılmasına sebeb olur. Sinir hüceyreleri ve ya neyronlar oksigensiz qalır ve uzun müddet ciddi şekilde güneş şüalarına meruz qalınma halında bu hüceyreler ölürler. Hessasiyyet ve hereket fealiyyeti pozulur, ürek-damar, teneffüs ve diger beden sistemlerinin iltihablı reaksiyaları baş vere biler.

Günvurma neinki güneş altında olanda, hetta gezintiden 6-8 saat sonra bele tesir ede biler. Günvurma quru ve sakit havalarda heddinden artıq fiziki aktivlikle meşğul olunanda da baş vere biler.

Günvurmanı nece teyin etmek olar
Günvurmanın üç derecesi var. Yüngül derecede, insan şüurlu olur, zeiflik ve ürekbulanma hiss edir, baş ağrısı olur.

Yüngül günvurma simptomları:

Baş ağrısı
Ürek bulanması
Ümumi zeiflik
Nefes ve ürek döyüntüsünün artması
Genişlenmiş göz bebekleri
Orta derecede günvurma ile temperatur yükselir, baş ağrısı ve ürek bulanması daha da pisleşir, burun qanaması başlaya biler.


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İlk tibbi yardım
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839