canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Urek tutmasi ve Infarkt zamani ilk yardim

Ağır ürek tutması ve infarkt zamanı ilk hekime qeder yardım meqsedi ile adeten nitroqliserin hebleri istifade olunur.

Hal hazırda nitroqliserin hetta sprey şeklinde buraxılır ve bu da onun istifadesini daha asan ve effektli edir.

Lakin nezere almaq lazımdır ki, nitroqliserin bezi hallarda neinki kömek etmir, eksine çox ciddi ziyan vura biler ve hetta xestenin ölümüne sebeb ola biler.

Tanınmış rusiyalı jurnalist-tetqiqatçı ve herbi hekim Aleksey Vodovozov ilk tibbi yardımda sehvlere hesr olunmuş mühazirelerden birinde bunu xüsusile qeyd edib.

Mesele burasındadır ki, ürek tutması ve infarkt zamanı tezyiq her zaman qalxmır, eksine düşe biler. Nitroqliserin damarları ani şekilde genişlendirerek tezyiqi tez ve keskin salır. Neticede xestenin tezyiqi aşağı olduqda nitroqliserin onu daha da salacaq ve xeste kollaps ve koma veziyyetine düşe biler. Kollaps ve koma ise xestenin ölümüne sebeb ola biler.

Belelikle, ürek tutması ve infarkt zamanı ilk növbede xestenin tezyiqi ölçülmelidir. Tezyiq yüksekdirse nitroqliserin verilir. Tezyiq düşübse - verilmir.

Eger xestenin tezyiqini ölçmeye imkan yoxdursa, nitroqliserinden istifade etmeyin!

Ürekde ağrı adeten fiziki gerginlik ve ya stress neticesinde emele gele biler. Evvel döş sümüyü arxasında sıxıcı ağrılar başlayır, sonra onlar kesici xarakter alır.

İnsan hava çatışmazlığı hiss edir, zeifleyir. Ağrı sol çiyine, sol küreye yayılır. Ağrı tedricen çoxalır, xeste halsızlıq ve qorxu hiss etmeye başlayır. 10-15 deqiqeden sonra ağrı tedricen azalır, xeste tutmadan sonra özünü zeif ve yorğun hiss edir. Bu stenokardiya tutmasıdır. Stenokardiya tutmaları üreyin işemik xesteliyine xas olan bir elametdir.

Stenokardiya tutması zamanı ilk tibbi yardım qaydaları ile tanış olun:

- Eger ağrı fiziki gerginlik zamanı baş veribse, işi derhal dayandırmaq ve imkan olduqca rahat şekilde, ayaqları aşağı sallamaqla oturmaq lazımdır. Xestenin ayaqlarını xardal qatılmış isti suya salın. Stenokardiya tutması zamanı


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İlk tibbi yardım
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 850