canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Gunes yaniqlarinda ilk yardim

Çimerlik mövsümünde gün yanıqları problemi çox aktual olur. Alov ve ya kimyevi maddelerden olan yanıqlardan ferqli olaraq gün yanıqları özünü derhal büruze vermir, insanı "aldadır".

Yalnız çimerlikden eve qayıtdıqdan bir neçe saat sonra deri qızarmağa ve şişmeye başlayır, quru ve hessas olur, qaşınır, ağrıyır.

Gün yanıqları adeten yüngül, sethi olsa da dermatoloqlar bele yanıqları çox tehlükeli hesab edir ki, bu yanıqlar deri xerçenginin riskini artırır. Bu sebebden çimerlikde dincelende özünüzü gün yanıqlarından mümkün qeder qoruyun. Bunun bir neçe sade qaydası var:

- yalnız seher ve axşam saatlarında "zaqar" alın

- 11.00-17.00 radelerinde açıq günün altında olmayın

- derinizi güne öyreşdirin - açıq günün altında keçirdiyiniz vaxtı tedricen artırın (evvel 10-15 deqiqe, sonra yarım saat, sonra 1 saat)

- denizden çıxandan derhal sonra açıq günün altında qalmayın, tentin altında dincelin

- eynek, baş örtüyü mütleqdir.

Eger siz çimerlikde yanmısınızsa, ilk saatlarda en yaxşı yardım üsulu - serin duş ve soyuq su ile kompreslerdir. Hemçinin sürtgecden keçirilmiş soyuq xiyar, müalicevi bitkilerin (çobanyastığı, kalendula, palıd qabığı) demlemeleri (kompres şeklinde), soyuq qara çayla islatmalar, terkibinde aloe vera olan vasiteler de yaxşı kömek edir.

Apteklerde satılan en yaxşı vasitelerden biri terkibinde deksapantenol olan vasiteler (pantenol ve s.) sayılır. Onlar iltihabı ve ağrını azaldır, derinin berpasını tezleşdirir. Sprey şeklinde olan vasitelere üstünlük verin.

Keskin dövr keçdikden sonra derinin berpasını tezleşdirmek üçün solkoseril, çaytikanı yağı kimi vasitelerden istifade etmek olar. Soyulan derini qopartmaq, skrablardan, cod hamam liflerinden istifade etmek olmaz!

Ağrıları azaltma üçün terkibinde parasetamol ve ya ibuprofen olan heb qebul edin, çoxlu su için, geniş, sıxmayan paltar geyinin.

Deride qabarlar emele gelib, deri sethinin 50% ve bundan artıq yanıb, üz derisi çox yanıb, heraret yükselib, ürekbulanması, baş


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İlk tibbi yardım
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 839