canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Daxili qanaxmanin simptomlari(bunlari bilmek lazim

Xarici qanaxma ile müqayisede daxili qanaxmanın diaqnozunu qoymaq daha çetindir.
Qanaxma neticesinde damarlarda dövr eden qanın hecmi azalır, heyati vacib orqanların funksiyaları pozulur ve ağır patoloji hallar yaranır.

Daxili qanaxma vaxtında teyin olunmadıqda, tibbi yardım gecike biler ki, bu da xestenin helak olması ile neticelene biler. Bu sebebden her bin insan daxili qanaxmanın esas simptomlarını bilmeli ve bu simptomlar meydana çıxdaıqda derhal hekime müraciet etmelidir. Bir çox hallarda daxili qanaxma zamanı yalnız tecili cerrahi emeliyyat xestenin heyatını xilas ede biler.

Daxili qanaxma zamanı qan orqanizmin daxili boşluqlarına (döş nahiyesi, qarın boşluğu) axır. Bele qanaxmanın esas sebebleri arasında:

- ağ ciyerin toxumasının ve qabırğaarası damarların yartılması ile müşayiet olunan qabırğaların sınıqları,

- daxili orqanarın bedxasseli şişlerı,

- avtomobil qezası, hündürlükden yıxılma, zerbe ve s. neticesinde daxili orqanların (qara ciyer, dalaq, bağırsaqlar, böyrekler) qapalı travmaları,

- qida borusu, mede ve 12 barmaq bağırsağı, qara ciyer, qadın cinsiyyet sistemi xesteliklerinin fesadları.

Her bir ciddi zede zamanı (avtomobil qezası, hündürlükden yıxılma, zerbe, travma ve s.) mütleq daxili qanaxma ehtimalını nezere almaq lazımıdr.

Qanaxmanın menbeyinden asılı olmayaraq daxili qanaxmanın bezi ümumi simptomları var: derinin ve selikli qişaların solğun olması, soyuq ter, ümumi zeiflik, başgicellenmesi, gözlerin qaralması, bayılma, arterial tezyiqin düşmesi, nebzin tezleşmesi. Ağır qanaxmalar zamanı "yuxarı" tezyiq 80 mm c.st. aşağı düşür, nebzin göstericisi ise 120-140 kimi qalxır.

Daxili qanaxma anemiyanın inkişafına sebeb olur.

Bir çox hallarda daxili qanaxmanın sebebi mede-bağırsaq sistemi xestelikleri (mede ve 12 barmaq bağırsağı xoraları, mede ve bağırsaq xerçengi, qida borusu damarlarının varikoz genişlenmesi, qara ciyer sirrozu ve s.) olur. Bağırsaq qanaxmaları zamanı necis qara olur. Mede qanaxmaları zamanı qusma


[1] 2 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İlk tibbi yardım
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7523 / 756