canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Astmatik status

Astmatik status bronxial astmanın ağırlaşmasıdır. Bu patologiyanın letallığı cavan ve emek qabiliyyeti olan insanlar arasında 17%-e çatmışdır. Bununla yanaşı, heç kes astmatik statusdan sığortalanmayıb – müxtelif melumatlara göre ağırlaşma 17-79% hallarda baş verir. O hem tibbi, hem de sosial problem olduğundan astmatik, bronxopulmonar ve allergik xesteliklerin qarşısının alınmasına ve müalicesine yönelmiş rasional profilaktik metodlar teleb edir. Astmatik statusun def edilmesinin esasında bronxodilatasiyaedici müalice durur. Elave olaraq oksigenobaroterapiya, gösterişlere esasen ASV aparılır.

Astmatik status barede ümumi melumat
Astmatik status bronxial astmanın adi tutmalarından xeyli güclü tutmasıdır. Bu zaman o, pasiyentin qebul etdiyi bronxodilatatorların yüksek dozası ile de def edile bilmir. Bronxların keçiriciliyinin keskin pozulması selikli qişaların ödemi, bronx ezelelerinin spazmı ve selikle obstruksiya neticesinde baş verir. Bu, nefesalmanın çetinleşmesine, nefesvermenin ise uzanmasına getirib çıxarır.

Qısa müddetli nefesalma zamanı teneffüs yollarının menfezinin tutulması ve azalması neticesinde ağciyerlere daxil olan hava nefes vermede xaric olandan çox olur. Bu, ağciyerlerin hiperhavalılığına ve şişkinliyine getirib çıxarır. Tezleşmiş nefesverme ve kiçik bronxların gerginliyi daha da spazmlı olur. Bütün prosesler neticesinde ağciyerlerde hava durğunlaşır, arterial qanda ise karbon qazının miqdarı artır, oksigen qazının ise azalır. Ağır tutmalarda olduğu kimi astmatik statusda da teneffüs ezelelerinin tükenmesi sindromu inkişaf edir. Teneffüs ezelelerinin daimi ve az effektiv hereketleri hipertrofiyaya ve döş qefesinin astmatikler üçün xarakterik formasının inkişafına getirib çıxarır. Ağciyerlerin böyümesi ve ezelelerin hipertrofiyası ona çellek görünüşü verir.


Astmatik statusun tesnifatı
Patogenezine göre:

Merhelelerine göre:

Astmatik statusun risk faktorları
Risk qrupuna meişetde, evde ve ya işde daim allergenlerle qarşılıqlı


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Allergik xestelikler
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 840