canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Akne (acne) ve ya sızanaq xesteliyi

Akne (acne) ve ya sızanaq xesteliyi – tük follikullarının tıxanması ve iltihabı ile xarakterize olunan piy vezilerinin xesteliyidir. Aknenin rengareng inkişaf sebebleri ve kliniki menzeresi, istenilen yaş dövründe rastlanması, kosmetik problemlere sebeb olması bu xesteliyi bir çox tibb mütexessisleri üçün aktual edir. Akne zamanı esas element pustulyoz ve papulyoz sızanaqlar, komedonlar, düyünlü töremeler ve kistalardır. Aknenin effektli müalicesinde ferdi ve kompleks yanaşma böyük rol oynayır.

Akne barede ümumi melumat
“Sızanaq xesteliyi” haqda anlayış deri tezahürlerinin orqanizmin ümumi veziyyetinden sebeb-tesir elaqesi ile asılılığını eks etdirir. Aknelerin inkişafında infeksiyalar, genetik, endokrin ve immun defektler, hezm ve neyro-psixi pozulmalar böyük rol oynayır.

Sızanaq sepkileri, demek olar ki, istenilen yaş heddinde – yenidoğulmuşdan qocalığadek bütün dövrlerde rastlanır. Evveller akne tamamile yeniyetmelik problemi hesab olunurdu; lakin son onilliklerde 25-35 yaşlı pasientlerde akne halları tez-tez rastlanmağa başladı. Aknenin daha tez-tez rastlanan forması yeniyetmelik sızanaqlarıdır; bu patologiya 12-24 yaşlı pasientlerde, akneye mexsus klinik halların 90%-inde müşahide olunur. Sızanaq sepkileri istenilen cinse ve yaş heddine mensub insanlarda xarici görünüşle bağlı heç de az narahatlıq yaratmır.


Aknenin elametleri
Akne zamanı sepkiler bağlı ve açıq komedonlar, papulyoz ve pustulyoz sızanaqlar, düyünlü ve kistoz töremelerden ibaretdir. Bağlı komedonlar qeyri-iltihabi, düyünlü, ağ rengli, deri sethine çıxışı olmayan töremelerdir. Mesamelerde piy vezilerinin sekretinin, epitel hüceyrelerinin, piqmentin ve tozların sonrakı toplanması qara, deri sethine açılan açıq komedonların inkişafına getirib çıxarır. Komedonların lokalizasiyası üçün tipik yerler alın ve çenedir.

Menfezi artıq tutulmuş saç follikullarına iltihabi prosesin qoşulması papulo-pustulyoz sızanaqların inkişafına, ağır hallarda ise kistalar, fleqmonoz ve nekrotik


[1] 2 3 ... 11 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Deri xestelikleri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 827