canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Deri absesi

Deri absesi – deri örtüklerinin boşluqlu, piogen membranla hüdudlanmış, lokal irinli iltihabıdır. Absesin simptomlarına qızartı (hiperemiya), ödem, bezen sonralar yerinde irinlik formalaşan ağrı aiddir. Bütün bunlar ümumi intoksikasiya (temperaturun yükselmesi, zeiflik, baş ağrıları) ile müşayiet oluna biler. Deri absesinin diaqnostikası pasientin inspeksiyası (baxış) ile heyata keçirilir; bezi hallarda elave olaraq baza müayine (qanın ve sidiyin ümumi analizi) teyin olunur. Yerli müalice cerrah terefinden aparılır – irinlik açılır ve antiseptiklerle yuyulur, bir sıra hallarda ümumi antibakterial terapiya teyin oluna biler.

Deri absesi barede ümumi melumat
Deri absesi (irinlik), bir qayda olaraq, bedenin istenilen nahiyesinin deri örtüyünü zedeleyen keskin irinli iltihabdır. Fleqmonadan ferqli olaraq abses mehdud konturlu olub irinli möhteviyyata malikdir; piogen membranla ehate olunur. Ekser hallarda bu qişa infeksiyanın etraf toxumalara yayılmasının qarşısını alır, lakin bezen xesteliyi töreden mikroorqanizm ocaqdan qana ve limfaya keçe biler. Bu, daha ağır veziyyetlere – limfangit, limfadenit, daxili orqanların metastatik absesine getirib çıxara biler. Bedenin bezi, damar anastomozları ile zengin nahiyelerinde irinliyin yaranması xüsusen tehlükelidir; mes., burun-ağız bucağının deri absesi kavernoz cibin iltihabı, meningit, baş beynin absesine getirib çıxara biler.

Deri absesinin sebebleri
Klinik halların ekseriyyetinde deri absesinin töredicileri bakteriyalardır. Onlar deriye zede nahiyelerinden, mikroçatlardan keçirler; nadir hallarda orqanizmde olan başqa iltihab ocağından hematogen yolla getirilirler. Deri absesinin yaranmasına müxtelif bakteriyalar – qızılı stafilokoklar, göy-yaşıl irin çöpleri ve bağırsaq çöpleri sebeb ola biler. Adeten, bele veziyyetin inkişafı bir növ töredici ile deyil, bir neçesinin birge tesiri ile elaqeli olur. Deri absesinin yaranmasında yerli müdafie faktorlarının aktivliyinin azalması, mes., lokal soyuma, şekerli diabet,


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Deri xestelikleri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 824