canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Blennoreya

Blennoreya – adeten qonokokklar terefinden töredilen irinli konyunktivitdir. Xestelik göz qapaqlarının şişkinliyi ve qızarması, gözden irinli ifrazatın axması ile tezahür edir. Blennoreya buynuz qişanın irinli xorası, belmo, panoftalmitle ağırlaşa bilir. Bele hallar çox zaman göz almasının atrofiyası ve korluqla neticelenir. Diaqnoz oftalmoloji baxış ve ifrazatın bakterioloji müayinesinin kömeyile qoyulur. Müalice meqsedile konyunktiva boşluğu kalium-permanqanat mehlulu ile yuyulur, albusid ve penisillin mehlulları göze damcıladılır ve sistemli antibiotikoterapiya aparılır.

Blennoreya barede ümumi melumat
Blennoreya (oftalmoblennoreya) keskin infeksion konyunktivitlere aid edilir. Töredicinin növünden asılı olaraq, qonokokk ve qeyri-qonokokk menşeli blennoreyalar ayırd edilir. Doğum evlerinde qonoblennoreyanın spesifik profilaktikası aparıldığından yenidoğulmuşlarda xesteliyin bu növüne nadir hallarda rast gelinir.

Blennoreyanın yaranma sebebleri
Blennoreyanın yaranma sebebleri
Ekser hallarda blennoreyanın töredicisi qisminde qonokokklar iştirak edir. Lakin 1/3 hallarda kultural müayine zamanı diger mikroorqanizmler: streptokokklar, pnevmokokklar, bağırsaq çöpleri, Kox-Uiks çöpleri, qarışıq flora aşkarlanır. Etioloji amiller arasında traxomanın töredicisi – Chlamydia trachomatis de qeyd olunur. Ona adeten qonokokklarla birge rast gelinir.


Yenidoğulmuşlarda blennoreyanın inkişaf mexanizmi dölün baş hissesinin ananın infeksiyalaşmış doğuş yollarından keçmesi zamanı uşağın yoluxması ile bağlıdır. Bezen döl kisesinin vaxtından evvel deşilmesi ve ya doğuş prosesinin uzanması neticesinde dölün blennoreyaya yoluxmasına tesadüf olunur. Hemçinin doğuşdan sonra gigiyena qaydalarına emel olunmadıqda qulluq vasiteleri ve ya su vasitesile uşağın infeksiyalaşması mümkündür.

Böyüklerde blennoreya sidik-cinsiyyet traktının qonoreyasından eziyyet çeken pasiyentlerin özleri terefinden gözlerin yoluxdurulması zamanı inkişaf edir.

Blennoreyanın


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 887