canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Bruselyoz menşeli uveit

Bruselyoz menşeli uveit – gözün damar qişasının iltihabi xesteliyidir. Patologiya brusella cinsinden olan mikroorqanizmler terefinden töredilir. Onun esas elametlerine konyunktivanın hiperemiyası, işıqdan qorxma, görme itiliyinin azalması, göz önünde qara nöqtelerin uçuşması aiddir. Diaqnoz biomikroskopiya, oftalmoskopiya, temassız tonometriya, vizometriya, USM ve laborator testlerin (PZR, İFR, Bürne sınağı) neticeleri esasında qoyulur. Etiotrop müalice yerli ve sistemli antibiotikoterapiyanın kömeyile aparılır. Simptomatik terapiya qisminde hipotenziv preparatlar, QSİEP ve qlükokortikosteroidlerden istifade olunur.

Bruselyoz menşeli uveit barede ümumi melumat
Bruselyoz menşeli uveit – uveal qişada inkişaf eden iltihabi prosesdir. 1886-ci ilde ingilis alimi Devid Bryus bakteriyaların yeni bir qrupunu – brusellanı keşf etmiş ve onunla infeksiyalaşan orqanlarda meydana çıxan elametleri qeyde alımışdır. Bruselyoz zamanı görme orqanının zedelenmelerine pasiyentlerin 26%-de rast gelinir. Patologiya kend teserrüfatı ile meşğul olan insanlarda daha çox müşahide edilir. Xestelerin texminen 74%-nin heyvanlarla sıx temasda olması, 70%-nin ise süd, pendir ve ya qaraciyerden istifade etmesi aşkarlanılır. 38% hallarda bruselyozun müsbet ailevi anamnezine tesadüf edilir.

Bruselyoz menşeli uveitin yaranma sebebleri
Bruselyoz menşeli uveitin sebebleri
Xesteliyin etiologiyası gözün damar qişasının brusella cinsinden olan bakteriyalarla yoluxması ile bağlıdır. Uveitin bu formasının töredicileri kiçik ölçülü qram-menfi aerob kokkobakteriyalardır. Hüceyre daxilinde çoxalma xüsusiyyetlerine göre patoloji agentler orqanizmde uzun müddet qala bilir. Mikrobların heyat fealiyyeti üçün optimal temperatur 37°С-dir. Brusellanın 3 növü insan üçün patogen hesab olunur: Brucella melitensis (qoyun ve keçiden keçen), Brucella abortus (öküzde rast gelinen), Brucella suis (donuzda aşkarlanan).


Bruselyoz menşeli uveitin patogenezi
Brusella üçün yüksek nüfuzetme qabiliyyeti


[1] 2 3 ... 6 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 884