canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Göbelek menşeli konyunktivit

Göbelek menşeli konyunktivit – konyunktivanın yarımkeskin ve ya xroniki iltihabı ile xarakterize edilen oftalmomikozdur. Töredicinin növünden asılı olaraq, göbelek menşeli konyunktivit kataral ve ya irinli iltihab, gözün selikli qişasında düyünlü infltratların ve ya tebeqenin yaranması ile tezahür edir. Patologiyanın esas müayine metodu konyuktivadan götürülmüş yaxma, sıyrıntı ve ifrazatlarda göbeleyin laborator üsulla teyin edilmesidir. Xestelerde funqisid ve funqistatik preparatlarla uzunmüddetli sistemli ve yerli müalice aparılır.

Göbelek menşeli konyunktivit barede ümumi melumat
Göbelek menşeli konyunktivitler göz qapaqlarında, konyunktiva kisesinde, göz yaşı axarlarında meskunlaşan ve ya gözün selikli qişasına xarici mühitden keçen patogen göbelekler terefinden töredilir. Oftalmologiyada göbelek menşeli konyunktivitler çox zaman eyni etiologiyalı blefarit ve keratitlerle birge inkişaf edir. Göbelek menşeli keratokonyunktivitler inadlı gedişi ile ferqlenerek, buynuz qişanın perforasiyasına getirib çıxara bilirler.

Klinik formasına göre patologiyanın 2 forması ayırd edilir: qranulomatoz ve eksudativ. Qranulomatoz forma esasen sporotrixoz, aktinomikoz, rinosporodioz, koksidioz, eksudativ konyunktivit ise aspergilyoz ve kandidoz zamanı yaranır.


Göbelek menşeli konyunktivitin yaranma sebebleri
Göbelek menşeli konyunktivitin sebebleri
Yetkin şexslerin 6,6-27,9%-nin konyunktival boşluğunun mikroflorasında göbelekler aşkarlanır. Göbeleklerin texminen 50 növü göz üçün patogen hesab olunur. Qranulomatoz formanın töredicilerine Pennicillium viridans, Coccidioides immitis, Sporotrichum, Actinomicetes aiddir. Eksudativ konyunktivitlere ise mayayabenzer göbelek cinsinden olan Candida albicans ve Aspergillus sebeb olur. Yoluxma menbeyi torpaq, su, ot, xeste insan ve heyvanlar ola biler.

Selikli qişanın mikrotravmaları, gözün şüa yanıqları, mikotik blefarit, kontakt linzaların saxlanılma ve istifade qaydalarına riayet olunmaması göbelek infeksiyasının


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 910