canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Görme sinirinin hipoplaziyası

Görme sinirinin hipoplaziyası – zedelenmiş sinirin terkibinde aksonların sayının azalması ile xarakterize olunan anadangelme anomaliyadır. Onun elametlerine görme sinirinin zeiflemesi, nistaqm, çepgözlük, gözlerin heddinden artıq yorulması aiddir. Diaqnoz birbaşa oftalmoskopiya, elektroretinoqrafiya, başın KT, vizometriya, histoloji ve mikroskopik müayinenin neticeleri esasında qoyulur. Müalice meqsedile görme sinirinin elektrostimulyasiyası, lazer pleoptika, deprivasiyanın kompensasiyası, strabizm ve nistaqmın simptomatik terapiyası yerine yetirilir.

Görme sinirinin hipoplaziyası barede ümumi melumat
Görme sinirinin hipoplaziyası ilk defe 1864-cü ilde britaniyalı oftalmoloq V.Nyumen terefinden tesvir olunmuşdur. Xestelik fetal alkoqol sindromlu uşaqların 50%-de aşkarlanır. Statistik melumatlara esasen 5-15 yaşlarda korluq hallarının 5,9%-i gözün bu inkişaf anomaliyası ile bağlıdır. Görme sinirinin hipoplaziyasının rast gelindiyi uşaqların 90%-i strabizm ve ya nistaqmdan eziyyet çekir. Xestelerin 46-53%-de optik liflerin natamam inkişafı ile yanaşı döyenek cismin ve şeffaf arakesmenin ageneziyası müşahide edilir. 12-45% pasiyentlerde merkezi sinir sisteminin bir sıra malformasiyaları izlenilir. Anomaliya her iki cinsin nümayendeleri arasında eyni tezlikle yayılır.

Görme sinirinin hipoplaziyasının yaranma sebebleri
Bezen optik liflerin natamam inkişafı zamanı 11р13 sahesinde РАХ6 genin mutasiyası aşkar edilir. Anomaliya autosom-dominant tip üzre irsen ötürülür. Xesteliyin tekanverici amillerine aşağıdakılar aiddir:


Teratogen amillerin tesiri. Tedqiqatlarla sübut olunmuşdur ki, hamilelik dövründe spirtli içkiler, narkotik vasiteler (kokain) ve siqaretden istifade görme sinirinin hipoplaziyasının yaranma ehtimalını artırır.
Metabolik pozğunluqlar. Patologiya ekser hallarda I tip şekerli diabet ve ya hipotireozdan eziyyet çeken qadınların uşaqlarında qeyde alınır.
Derman vasitelerinin qebulu. Hamile qadın fenobarbital, antidepressant, xininden istifade


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 913