canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Gözde yad cisim

Gözde yad cisim – göz alması, göz yuvası ve gözün elave aparatının müxtelif şöbelerinde sethi ve yaxud derin qatlarda yerleşen hissecikdir. Bele hallar gözlerin yaşarması, ağrı, konyunktivanın ödem ve hiperemiyası, blefarospazmla özünü büruze verir. Yad cismi aşkar etmek üçün göz qapaqlarını çevirmekle, göze baxış keçirilir. Bundan elave biomikroskopiya, oftalmoskopiya, göz yuvasının rentgenoqrafiyası, qonioskopiya, diafanoskopiya, USM aparılır. Yara cerrahi işlenildikden ve konyunktiva boşluğu yuyulduqdan sonra yad hissecikler emeliyyatsız ve ya cerrahi müdaxilenin kömeyile xaric edilir.

Gözde yad cisim barede ümumi melumat
Göze kenardan her hansı bir eşyanın düşmesi oftalmologiya sahesinde tez-tez qarşılanan problemlerden sayılır. Gözde yad cisim görme orqanının toksiki ve mexaniki zedelenmesine, iltihabi reaksiyaya (blefarit, konyunktivit, keratit, uveit), qansızmaya (hemoftalm), ikincili ağırlaşmalara (qlaukoma, katarakta, torlu qişanın ayrılması, endo- ve panoftalmite sebeb olur.

Hisseciklerin yerleşdiyi nahiyeden asılı olaraq, göz qapaqları, konyunktiva, buynuz qişa, göz yuvası ve göz almasının yad cisimleri ayırd edilir. Eşyalar xarakterine göre maqnit (demir terkibli) ve qeyri-maqnit (ağac parçası, şüşe qırıntısı, torpaq, qum, mis, alüminium ve diger metallardan ibaret) formalara bölünür.


Konyunktivada yad cisim
gözde yad cisim olduqda
Gözün selikli qişasında adeten kiçik eşyalara: qum, tük, kirpik, metal, daş ve ya kömür hisseciklerine rast gelinir. Onlar konyunktivanın sethinde qala ve ya daha derin qatlara nüfuz ede biler. Selikli qişanın tamlığı pozulduqda yad cisim limfositler, neheng ve epitelioid hüceyrelerden ibaret, konyunktivanın veremini xatırladan qranulyasiya ve ya infiltrat emele getirir. Eşya vaxtında gözden çıxarılmadıqda kapsulla ehate oluna biler. Konyunktivada yad cisim gözlerin yaşarması, işıqdan qorxma, diskomfort, blefarospazm, konyunktivitle müşayiet edilir.

Müayine meqsedile gözün selikli qişasına baxış keçirilir.


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 910