canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hemianopsiya

Hemianopsiya – baş beynin zedelenmesi neticesinde yaranan, anadangelme ve ya qazanılmış xarakterli oftalmoloji patologiyadır. Anadangelme forma adeten MSS-nin diger xestelikleri fonunda inkişaf edir. İzoleolunmuş hemianopsiyaya çox nadir hallarda rast gelinir. C.Smit hemianopsiyalı 100 şexs üzerinde müşahide aparmaqla, onlardan 39-da baş beynin ense, 33-de tepe, 24-de gicgah payında, 4-de ise görme traktında ve lateral dizvari cisimde normadan kenaraçıxmalara rast gelmişdir. Qazanılmış hemianopsiyadan daha çox qadınlar eziyyet çekir. Patologiya istenilen yaş dövründe formalaşa biler. Lakin elametler esasen 30–50 yaşlarda meydana çıxır.

Hemianopsiyanın yaranma sebebleri
Hemianopsiyanın yaranma sebebleri
Hemianopsiyanın inkişafında görme yollarının merkezi hisselerinin ve ya ense payının qabığının zedelenmesi başlıca rol oynayır. Bele hallar müxtelif amillerin tesirinden yarana biler. Lakin onların arasında qazanılmış patologiyalar mühüm yer tutur. Baş beynin bazal şöbelerinde lokalizasiya olunan meningit sinir impulsunun beyin qabığına ötürülmesine cavabdehlik daşıyan anatomik nahiyelerin mexaniki sıxılmasına sebeb olur. Bed ve xoşxasseli kelledaxili şişler, baş beynin absesi fonunda hemianopsiyanın inkişafı eyni kompression mexanizmle gedir.


Tromboemboliya ve ya serebral damarların anevrizması ile elaqedar beyin qan dövranının pozulması neinki işemiyaya getirib çıxarır, hem de kelledaxili hipertenziya ve qanaxma ehtimalını yükseldir. Qanın hecminin ve tezyiqin yükselmesi görme yollarının fealiyyetine menfi tesir gösterir, bir sıra hallarda onların tam atrofiyası ile neticelenir. Hemianopsiya ağır kelle-beyin travmaları ve ya baş beyinde emeliyyatlar zamanı neyrocerrahların yanlış taktikası sebebinden yarana biler.

Arxa beyin arteriyası (ABA) nahiyesinde işemik infarktın inkişafı ilkin görme qabığını, Qrasiole destesini ve lateral dizvari cismi zedeleyir – eks terefde homonim hemianopsiya emele gelir. İşemik nekroz gicgah ve ense nahiyelerinin


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Göz xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 908