canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Duqlas boşluğunun absesi

Duqlas boşluğunun absesi – kiçik çanaqda, uşaqlıq ve düz bağırsaq (düz bağırsaq sidik kisesi) arasında yerleşen çökeklikde lokalizasiya olunmuş inkapsulyar irinlikdir. Patologiyanın klinikası qeyri-spesifik tezahürler (intoksikasiya, febril temperatur, titreme) ve yerli simptomatika (qarnın aşağı nahiyesinde ağrılar, dizuriya, tenezmler) ile xarakterize olunur. Kiçik çanaq absesinin diaqnostikası rektal ve vaginal (qadınlarda) müayine, kiçik çanağın USM-i, KT, irinliyin düz bağırsaqdan ve ya uşaqlıq yolunun arxa tağından punksiyasından ibaretdir. Duqlas boşluğunun absesinin müalicesi absesin düz bağırsaq ve ya vaginadan açılması, drenajı ve sanasiyasını; antibiotikoterapiyanın aparılmasını ehtiva edir.

Duqlas boşluğunun absesi barede ümumi melumat
Ginekologiya ve ümumi cerrahiyye sahesinde çalışan mütexessislerin melumatlarına esasen Duqlas boşluğunun absesine 1-3% hallarda (0,06-0,11% hallarda – operativ müdaxileden sonra) rast gelinir. Duqlas boşluğunun absesi qarın boşluğu abseslerinin tez-tez rastlanan növüdür. Absesin bu formasında inkapsulyar irinlik qadınlarda uşaqlıq-düz bağırsaq ve kişilerde düz bağırsaq-sidik kisesi çuxurunda formalaşır.

Duqlas boşluğunun absesinin sebebleri
Duqlas boşluğunun absesi ekser hallarda soxulcanabenzer çıxıntının çanaqda yerleşdikde keskin appendisitin destruktiv forması (fleqmonoz, qanqrenoz, perforativ) fonunda inkişaf edir. Qadınlarda uşaqlıq artımlarının irinli xestelikleri (adneksit, piosalpinks) kiçik çanağın absesinin formalaşmasına getirib çıxara biler. Nadir hallarda çeneberebenzer bağırsağın divertikulunun perforasiyası, paraproktit, diffuz peritonit Duqlas boşluğunun absesinin yaranmasına revac verir.


İrintöredici mikroflora qeyri-spesifik töredicilerle (stafilokoklar, bağırsaq ve parakolon çöpleri, streptokoklar, göy-yaşıl irin çöpleri ve s.) temsil olunur. Orqanizmin reaktivliyinin azalması ve piogen mikrofloranın virulentliyinin yükselmesi Duqlas boşluğunun absesinin yaranmasına sebeb olur.

Duqlas


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Həzm sistemi xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 854