canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Hamilelerde mede xorası

Hamilelerde mede xorası — hestasiya dövründe aşkarlanan xroniki residivleşen xestelik olub, medenin selikli qişasında lokal xora qüsurunun formalaşması ile xarakterize edilir. Epiqastral nahiyede ağrı, diskomfort, ağırlıq hissi, dispepsiya elametleri, çeki artımının azalması ile tezahür edir. Diaqnoz medenin USM, qastroskopiya, laborator üsullarla helikobakteriozun teyini, pH-metriya ve necisin gizli qana göre analizinin neticelerine esaslanır. Müalice meqsedile antasidler, enterosorbentler, histaminin selektiv blokatorları, miotrop spazmolitiklerden istifade olunur.

Hamilelerde mede xorası barede ümumi melumat
hamilelerde mede xorasının elametleri
Mede xorası — hamilelerin 0,025%-de rast gelinen nadir ekstragenital patologiyadır. Hamilelik dövründe xesteliyin diaqnostikasının mürekkebliyi ile elaqedar bu statistik göstericiler bir qeder azala biler. Hazırda qadın populyasiyasında mede xorası xesteliyi ümumilikde 8-11% teşkil edir. Xesteliyin artma tendensiyası qeyde alınır, bu da stressler, yüksek sosial aktivlik, aile problemlerinin çoxalması ile izah olunur. Mede xorası ile assosiasiyalı bakteriya – Helikobakter pilorinin eradikasion terapiyasının müasir üsullarının tetbiqi sayesinde xesteliyin ağırlaşmış formalarının sayı ehemiyyetli derecede azalmışdır.

Hamilelerde mede xorasının yaranma sebebleri
Adeten xestelik hestasiyadan evvel bir neçe faktorların – irsi meyllik, provokasiyaedici endogen ve ekzogen amillerin birge tesirinden yaranır. Xoranın formalaşmasının birbaşa sebebi xlorid turşusunun medenin epitel qatına zedeleyici tesiridir. Elave amillere aşağıdaklar aiddir:


Helikobakter infeksiyası. Patologiyanın inkişafında medenin selikli qişasının xora xesteliyinden eziyyet çeken 38% hamilelerde aşkarlanan turşuya davamlı spiralşekilli bakteriya -Helicobacter pylori ile disseminasiyası mühüm rol oynayır. Bununla yanaşı son illerde mede xorasının HP-neqativ variantlarının sayı artmaqda davam edir.
Genetik determinasiya. Selikli qişanın lokal


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Həzm sistemi xəstəlikləri
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 852