canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
İrsi limfedema

İrsi limfedema – bedenin müxtelif hisselerinden (adeten, aşağı etraflarda) limfa axınının pozulması neticesinde güclü ödemlerin inkişafı ile tezahür eden genetik patologiyalar qrupudur. Bu patoloji veziyyet zedelenmiş etraflarda ödemlerle özünü büruze verir. Ödemler xesteliyin formasından asılı olaraq müxtelif yaşlarda inkişaf edir; fiziki yüklenme ve başqa faktorların tesiri altında ağırlaşır. İrsi limfedemanın diaqnostikası pasiyentin irsi anamnezi ve obyektiv müayinelerin neticelerine esasen aparılır. Patologiyanın bezi formalarının müeyyenleşdirilmesi meqsedile molekulyar-genetik metodlar işlenmişdir. Xesteliyin spesifik müalicesi yoxdur; simptomların ifadeliliyini zeifletmek meqsedile limfodrenaj massajın müxtelif texnikaları ve xüsusi pehriz istifade olunur. Bezi klinik hallarda cerrahi korreksiya aparılır.

İrsi limfedema barede ümumi melumat
İrsi limfedema (birincili limfedema, filayaqlıq) limfa dövranının anadangelme pozulmaları qrupudur. Patologiya limfa damarlarının displaziyası, toxuma mayesinin resorbsiya prosesinin anomaliyaları ve ya qapaqların zedelenmesi ile elaqelidir. Bu xestelik qedimden melumdur; lakin onun geniş şekilde öyrenilmesine yalnız XIX esrde başlanmışdır. Bele ki, 1891-ci ilde U.Milroy irsi limfedemanın ailevi formasını tesvir etmişdir. Bir il evvel oxşar patologiya Nonne terefinden tesvir edilmişdir, lakin o, patologiyanın anadangelme tebietini sübut ede bilmemişdir. Sonrakı illerde bu patoloji veziyyetin müxtelif derecede ifade olunan simptomlara malik çoxsaylı formaları aşkar olundu. Patologiyanın hem yalnız ödemle tezahür eden izolyasiya olunmuş formaları, hem de başqa pozulmalarla müşayiet olunan formaları tesvir olunmuşdur.

İrsi limfedemaya başqa irsi patologiyalara nisbeten daha çox rast gelinir; lakin onun yayılmasına dair deqiq melumat yoxdur. Müeyyen olunmuşdur ki, bezi formaların ehali arasında rastgelme tezliyi 1:10000 teşkil edir. Xesteler arasında qadınlar üstünlük teşkil edir, mütexessislerin melumtalarına esasen,


[1] 2 3 ... 7 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»İrsi xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7522 / 827