canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Follikulyar hiperkeratoz

Follikulyar hiperkeratoz – derinin buynuz qatının patoloji çoxalması, epidermisin soyulma prosesinin pozulması ve follikulların gireceyinin ölü hüceyrelerle tutulması neticesinde yaranan dermatitdir. Follikulyar hiperkeratoz dirsek, diz, sağrı nahiyesi, budun xarici sethinde kiçik al-qırmızı düyünlerle örtülü «qaz derisi» şeklinde tezahür edir. Follikulyar hiperkeratoza meruz qalan deri nahamar, quru ve kobud olur. Müalice dermatoloq terefinden heyata keçirilir: steroidlerin yerli tetbiqi, kimyevi pilinqler (AHA, Cessner, salisil), A vitaminin qebulu, deriye qulluq üçün keratolitik kosmetik vasitelerin istifadesi meslehet görülür.

Follikulyar hiperkeratoz barede ümumi melumat
Hiperkeratoz – derinin buynuz qatının heddinden artıq qalınlaşması neticesinde epidermisin patoloji deyişikliyidir. Normada sethi buynuz pulcuqlar bir müddetden sonra deri sethinden qoparaq, yenileri ile evez olunur. Buynuz lövheciklerin soyulmasının lengimesi ve ya onların daxilindeki keratinin süretli sintezi (derinin daimi qıcıqlanması ve ya trofikasının pozulması ile elaqedar) hiperkeratozun inkişafına getirib çıxarır. Follikulyar hiperkeratoz zamanı patoloji prosese tük follikullarının gireceyi celb olunur, aseptik iltihab yaranır. Follikulyar hiperkeratoz ve ya «qaz derisi» neinki estetik, hem de dermatoloji problemdir, bele hallarda kosmetoloji ve tibbi yardım teleb olunur.

Follikulyar hiperkeratozun yaranma sebebleri
Follikulyar hiperkeratoz follikulun axacağının buynuz pulcuqlarla tutulması ve onun iltihabı neticesinde baş verir. Xesteliyin yaranmasında irsi meyllik, A ve C vitaminlerinin çatışmazlığı böyük rol oynayır.


A hipovitaminozu I tip follikulyar hiperkeratozun inkişafına getirib çıxarır. Tük follikulunun boynunun tikanabenzer düyün ve lövhecikler ehate edir. Sağrı, dirsek ve diz nahiyeleri, el ve ayaqların açıcı sethlerinin derisi quru, yağsız ve kobud olur. Ona toxunduqda sumbata (hamarlayıcı) kağızını xatırladır.

C hipovitaminozu II tip follikulyar


[1] 2 3 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Kosmetik problemlər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7516 / 910