canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Uşaqlıq borusunun xerçengi

Uşaqlıq borusunun xerçengi – fallop borusunun birincili, ikincili ve ya metastatik xarakterli bedxasseli şişidir. Patologiya zamanı qarında ağrı, seroz ve ya irinli ifrazat, assitle elaqedar qarnın hecminin böyümesi, ümumi veziyyetin pisleşmesi qeyde alınır. Uşaqlıq borusunun xerçenginin diaqnostikası ginekoloji baxış, USM, uşaqlıq boşluğundan götürülen sıyrıntı ve aspiratın müayinesinin neticelerine esaslanır. Optimal taktika kombineolunmuş müalice sayılır: panhisterektomiya ve postoperasion şüa ve kimyaterapiya.

Uşaqlıq borusunun xerçengi barede ümumi melumat
Uşaqlıq borusunun xerçengi qadın reproduktiv orqanlarının bedxasseli töremelerinin 0,11–1,18%-ni teşkil edir. Adeten xestelik yaşı 50-den yuxarı olan qadınlarda aşkarlanır. Şiş prosesi esasen birterefli olub, fallop borusunun ampulyar hissesini ehate edir. Uşaqlıq borusunun xerçengi nadir hallarda her 2 terefde müşahide edilir.

Uşaqlıq borusunun xerçenginin sebebleri ve inkişafı
Uşaqlıq borusunun xerçenginin sebebleri
Patologiyanın yaranma sebebleri tam şekilde müeyyen edilmemişdir. Uşaqlıq borusunun xerçenginin inkişafına tekan veren amillere uşaqlıq artımlarının iltihabı (salpingit, adneksit), 45-55-den yuxarı yaş dövrü aiddir. Çox vaxt pasiyentlerin anamnezinde amenoreya ve ya anovulyator siklle bağlı sonsuzluq ve yaxud doğuşların olmaması qeyd olunur. Son zamanlar uşaqlıq borusunun xerçenginin inkişafında virusların, xüsusen HSV-2 ve HPV-nin rolu barede nezeriyyeler ireli sürülür.


Şişin ölçüleri artdıqca uşaqlıq borusu dartılır, deformasiyalaşır, retort şekilli, oval ve ya diger anomal formalar alır. Şiş adeten kiçik xovlar ve qabarlardan ibaret bozumtul ve ya çehrayı-ağ rengli gül keleme benzeyir. Uşaqlıq borusunun daxilinde qansızma, nekroz inkişaf edir, keçiricilik pozulur; gerilmiş divarların cırılması mümkündür. İfadeli dissurkulyator pozğunluqlarla elaqedar zedelenmiş fallop borusunun xarici sethi boz ve ya tünd-qırmızı rengde olur.

Uşaqlıq borusunun ampulyar deliyi tutulduqda


[1] 2 3 ... 5 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Onkoloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 881