canimaz.com
Sevgi qocalmaz, yalnız qalınmaz!
Daxil ol Qeydiyyat
Sayta Daxil Olun!
İstifadeçi Adı ve ya ID:

Şifre:

Meni xatırla | Qeydiyyatdan keç
Şifreni unutdun?
Vulvanın displaziyası

Vulvanın displaziyası (atipik hiperplaziya) – epitel hüceyrelerin böyüme ve inkişafının pozulması ile elaqedar vulvanın çoxqatlı yastı epitel qatının morfoloji quruluşunun deyişmesidir. Vulvanın displaziyasının diaqnozu vulvoskopiya, izlerin sitoloji analizi, vulva toxumasının biopsiyası ve histoloji analizinin neticelerine esasen qoyulur. Müalice vulvanın ablasiyası, displastik sahelerin kesilmesi ve ya vulvektomiyadan ibaretdir.

Vulvanın displaziyası barede ümumi melumat
Vulvanın displaziyası – yastı hüceyreli vulvar intraepitelial neoplaziya (VİN) –epitel toxumasının bazal ve parabazal hüceyrelerinin intensiv proliferasiyası ve struktur deyişiklikleri ile xarakterize olunur. Vulvanın displaziyası zamanı transformasiyaya uğramış nüvesi olan atipik epitel hüceyreleri (ölcü ve formaca ferqli) yaranır, yastı epitelin qatları pozulur.

Vulvanın displaziyasının müeyyen müddetden sonra spontan reqressi müşahide oluna biler. Bezi hallarda ise patologiya stabil davam edir ve ya proqressivleşerek vulvanın xerçengi ile neticelenir. Vulvanın vaxtında müalice olunması onkoloji xesteliklerin inkişafının qarşısını almağa ve xestenin heyatını xilas etmeye kömek edir. Evveller vulvanın displaziyası esasen 40 yaşdan yuxarı qadınlarda rast gelinirdi, lakin son vaxtlar patologiyanın cavan xesteler arasında yayılması halları artmışdır.


Yayılma derecesine göre displaziyanın lokal ve diffuz, hüceyrelerin patomorfoloji deyişikliklerinin ifadeliyine esasen ise yüngül, mülayim ve ağır dereceli formaları ayırd edilir. Yüngül dereceli displaziya zamanı (VIN 1) deyişiklikler az nezereçarpan olur, epitel toxumasının ancaq aşağı 1/3 hissesinde aşkarlanır. Mülayim dereceli formada (VIN 2) pozğunluqlar çoxqatlı yastı epitelin 2/3 hissesinini ehate edir. Ağır dereceli displaziyada (VIN 3) ise epitel qatın bütün saheleri zedelenir, ifadeli nüve-hüceyre atipiyası müşahide olunur. Vulvanın ağır displaziyası onun qeyri-invaziv xerçengi sayılır, bu zaman hüceyrelerin intensiv


[1] 2 3 4 >>

Şerhler:
Şerh yoxdur, 1-ci siz yazın!
»Onkoloji xəstəliklər
»Xestelikler haqqinda umumi melumat
»Saglamliq, heyat bilgileri
»Oxu zalına keç

Onlayn Tanışlıq: 7518 / 888